Според неканоничното Протоевангелие на Яков Анна и нейният съпруг Йоаким

...
Според неканоничното Протоевангелие на Яков Анна и нейният съпруг Йоаким
Коментари Харесай

Света Анна - покровителката на майчинството. Хиляди празнуват име...

Според неканоничното Протоевангелие на Яков Анна и нейният брачен партньор Йоаким са посетени от ангел, който им оповестява, че ще имат дете. Анна дава обещание да посвети детето си на работа на Бог и на тригодишна възраст Мария е отведена във Втория храм.

 

Освен с майчинството денят се свързва и с обръщането на Слънцето на изток, към пролет, денят стартира да пораства. Нощта против празника се счита за най-дългата в годината.

 

На този ден дамите варят и раздават жито и царевица, с цел да порастват посевите денем. Вярва се, че всички вълшебства, изказани в тази нощ, са сполучливи. Най-подходящото място за тях са гробищата. Затова и девойки се събират у дома да бранят посевите от вълшебства. Вечерта поставят под печката жито и сол, а на другата заран зареждат със солта домашните животни и имат вяра, че ще ги предпазят.

 

Млади дами, бременни и майки не трябва да работят. Забранява се работа с вълна, с цел да се раждат живи агънца, с цел да не окуцяват домашните животни, с цел да не атакуват вълци стадата и овчарите. На места денят се счита за неприятен и рисков. Света Анна е празник на самодивите, по тази причина мъжете не излизат отвън село, с цел да не срещнат прелестните, само че зли създания.

 

Имен ден честват Анна, Ана, Ани, Аника, Анка, Аница, Анче, Анушка, Анита, Анелия, Анета, Анабел, Вилиана, Ан, Ана-Мария.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР