Според народното поверие на Димитровден строителите се прибират по родните

...
Според народното поверие на Димитровден строителите се прибират по родните
Коментари Харесай

В село Ощава строителите остават и след Димитровден, мисия "Надежда" продължава


Според националното вярване на Димитровден строителите се прибират по родните си места, само че една дребна бригада от град Кресна остава да работи, предава кореспондентът на БГНЕС за района.

Бригадата от Горна Брезница построява отначало домът на Димитър Стоилов в село Ощава, изгоряла при огромния пожар, избухнал на 24 август. [url=http://www.bgnes.com/bylgariia/obshchestvo/4537285/]Още по-темата: [b]Надеждата сви гнездо край Ощава, градят отначало изгоряла къща[/b][/url]

Димитър Стоилов заживя преди месец с вярата, че още веднъж ще има покрив над главата си с помощта на община Кресна, провела дарителска акция за възобновяване на изгорелите домове на жителите на село Ощава. Домът на 61-годишния именяк е един от деветте, изпепелени при пожара, тръгнал от Симитлийското село Мечкул и стигнал до Кресненското Влахи.
 В село Ощава задача "Надежда" продължава В село Ощава задача "Надежда" продължава / БГНЕС
Възстановяването на изгорелия до основи дом стартира на 23 септември, за малко повече от месец бригадата на техническия началник Георги Дивилски съумя да издигне първия жилищен етаж, остава им единствено покрива.

„ На 30 септември отляхме бетонния пояс от 10 кубични метра бетон, само че гредите пристигнаха едвам на 12 октомври, по този начин от месец време сме работили в едвам половината дни. До края на седмицата би трябвало да отлеем втория пояс, след което почваме покрива ”, сподели Дивилски. Според него майсторите му са изкопали и нараснали размера на мазето, което ще се трансформира във всекидневна. На втория етаж ще има три стаи и баня. Таванът над тях ще бъде надзидан, „ вързан ” с бетонен пояс, след което идва ред на покрива.

Строителите имат вяра, че ще съумеят да го довършат най-късно до края на идващия месец. След което остават вътрешните довършителни работи, които могат да се правят и при неприятно време.

Бай Димитър се върти към строителите, оказва помощ с каквото може, и не може да се нарадва, че фантазиите му се сбъдват. Да има още веднъж покрив над главата си.

За именния си ден той вади кутия с шоколадови бонбони и черпи строителите за празника с благопожелание за „ живи и здрави да сме всички ”.

„ Хората работят, нямат неточност, няма по какъв начин да съм неудовлетворен ”, споделя бай Димитър. Неговият дом ще бъде построен отначало, само че в съседство има още две изгорели къщи. Дано и стопаните им дочакат насладата на днешния именяк. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР