Според Мирослав Иванов от ПП това е начин за ограничаване

...
Според Мирослав Иванов от ПП това е начин за ограничаване
Коментари Харесай

Депутатите премахнаха изборен район Чужбина

Според Мирослав Иванов от Политическа партия това е метод за ограничение на права на български жители

По предложение на ГЕРБ, въпреки и единствено теоретично, заложеният избирателен регион " Чужбина " бе отстранен, съобщи . Борбата за подобен стартира предходната година в 45-ото Народно заседание. Тогава бе основан регион " Чужбина ", като задачата бе след преброяването да се дефинират мандати и по този начин от гласовете на българите в чужбина да зависят няколко депутатски места.

Днес с привидно почтената редакция на Десислава Атанасова, гласяща, че " територията на страната се разделя на изборни региони ", регион " Чужбина " бе отстранен. Впрочем, това предложение е отвън обсега на текстовете, които трябваше да са единствено за връщането на хартиената бюлетина. В началото на съвещанието обаче по предложение на ръководителя на комисията Радомир Чолаков от ГЕРБ, всички оферти влязоха за разглеждане, въпреки и да бъдат неприемливи.

От ГЕРБ предложиха още нужният брой заявления за откриване на секция отвън България да бъде повишен от 40 на 100. Мирослав Иванов от Политическа партия възрази на тази концепция и дефинира това предложение като " грозно " и като метод за ограничение на права на българските жители. Той предвижда, че по този начин ще спадне изборната интензивност. Според Иванов по този начин ГЕРБ желаят да лимитират правото на глас, в които партията на Бойко Борисов губи, а Политическа партия печели. На последните избори резултатите отвън страната отредиха първото място на Движение за права и свободи - 31,80%, а второто на Политическа партия - 22,28%. ГЕРБ-СДС се подреди чак на пето място с едвам 9,86%.

Предложението мина с гласовете на ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия. Политическа партия, " Български напредък " и " Демократична България " бяха " срещу ", а депутатите от " Възраждане " се въздържаха. Това гласоподаване е изненадващо, изключително с оглед високия резултат на партията на Костадинов отвън страната. Партията се подреди на трето място с 14,47% или 24 814 гласа.

Да, но не: Избирателните описи няма да се пипат

Асен Василев и група народни представители от " Продължаваме промяната " желаеха от изборните описи да бъдат вадени лицата, които не са обитавали на територията на страната през последните шест месеца преди провеждането на съответните избори. На това предложение незабавно възрази Десислава Атанасова от ГЕРБ, която съобщи, че точно Политическа партия лимитират права. От партията на Кирил Петков и Асен Василев ѝ дадоха отговор, че права не се лимитират и се позоваха на второто предложение на Политическа партия, съгласно което тези лица могат да се допишат към описите, в случай че на датата на изборите са в страната. В последна сметка предложенията бяха отхвърлени.

Подвижна изборна секция - да, само че декларацията да се написа пред членовете на СИК

От " Продължаваме промяната " направиха опит да лимитират операциите при гласоподаване с преносима изборна секция. По този метод могат да гласоподават хората в болница, под карантина, с ТЕЛК или настанени в друга профилирана институция. След изборите предходната есен Бойко Рашков, който от длъжностен стана постоянен министър на вътрешните работи, разгласи, че в Кърджали са открити повече преносими секции, в сравнение с в София, както и че има случаи, които не знаели, че са подали декларация за гласоподаване. Спорът сред Рашков и Движение за права и свободи продължи и в 48-ото Народно събрание.

Очаквано против това предложение възрази Хамид Хамид от Движение за права и свободи, който съобщи, че в случай че се одобри това предложение, то пред времето за гласоподаване ще се удължи прекомерно дълго, а това може да докара и до удължение на изборния ден, не с час, а с повече. Изненадващо обаче предлагането мина.

Промени в ЦИК

Бе признато предлагането на " Възраждане ", съгласно което членовете на ЦИК се усилват от 15 на 25. Освен това в състава на Комисията ще влизат представители на всички парламентарно показани партии, които следва да бъдат отразени на симетричен принцип. Съставът на ЦИК следва да се трансформира след провеждането на парламентарни избори.

От Българска социалистическа партия поддържаха предлагането за увеличение на състава на ЦИК, а от Демократична България се оповестиха против концепцията за промяна на състава на ЦИК след всички избори. Според Надежда Йорданова това би означавало ЦИК да се политизира, а съставът ѝ да се сменя на всеки 4, 5 или 7 месеца.

И двете оферти бяха признати. Бе подкрепено и предлагането на ГЕРБ-СДС, с което бе закрит и Общественият съвет към ЦИК.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР