, според която бургаската рафинерия е изнесла около 1 милиард

...
, според която бургаската рафинерия е изнесла около 1 милиард
Коментари Харесай

Схемата с „Лукойл – Нефтохим“: Какви са нарушенията?

, съгласно която бургаската рафинерия е изнесла към 1 милиард евро в горива . Това става посредством нарушение на петролното ембарго на Европейския съюз /ЕС/.

Пред „ NOVA “ енергийният анализатор Мартин Владимир ов от Центъра за проучване на демокрацията /ЦИД/ разяснява, че анализът, който са разгласили дружно с сътрудниците им от Global Witness, изрично демонстрира, че през 2023 година „ Лукойл “ е генерирала над 1 милиард евро от изнасяване на горива отвън нашата страна. По този метод на процедура рафинерията заобикаля разпоредбите на дерогацията.

Той изясни, че вестник „ Политико “ е обобщил главните изводи, които се съдържат в този отчет. В него като цяло са прегледани два типични случая за заобикаляне на ембаргото. Реално те са доста повече. Единият товар е бил с пряк експорт за Холандия на мазут, който е с високо съществуване на сяра .

Мартин Владимиров изясни, че това са остатъчни артикули , които нямат доста огромно значение за нашата страна и точно заради причина „ Лукойл “ ги е изнесъл и това е безусловно правилно. Но самата дерогация е написана по този начин, че да има опция да бъде заобикаляна. Това в това време не означавало, че нейният дух не е бил нарушен.

Нещо повече. Дерогацията изрично не разрешава експорт за територията на Евросъюза . Именно заради тази причина и товарът за Холандия е бил в нарушаване на наложените наказания на Русия поради войната в Украйна. Забранен е и износът на артикули за трети страни .

Единствената опция за това е единствено в случай че те съставляват някакъв риск за екологията в нашата страна. В същото време компанията „ Лукойл “ има голяма база за предпазване на недопечен петрол и горива в България и тя даже не се употребява на цялостния й потенциал.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР