Административният съд отхвърли жалбата на Варненски бряг АД против общинската

...
Административният съд отхвърли жалбата на Варненски бряг АД против общинската
Коментари Харесай

Попариха мераците за събарянето на хотел Одесос във Варна

Административният съд отхвърли жалбата на „ Варненски бряг ” АД срещу общинската заповед за прекъсване производството по утвърждение на „ План за сигурност и здраве " и „ Временна организация на придвижването " за унищожаване постройката на хотел „ Одесос “. Определението на съда е от 7 май, научи Moreto.net.

В жалбата на сдружението се сочи, че заповедта е незаконосъобразна и постановена при позволени основни нарушавания

Ответникът обаче показва, че повода за прекъсване на производството е друго течащо произвеждане пред Националния институт за недвижимо културно завещание, с което се цели да се обясни дали постройката на хотел „ Одесос “ има характерностите на независима недвижима културна полезност.

Дружеството „ Варненски бряг “ АД прави действия за одобрение на капиталовия му план в частта „ План за сигурност и здраве " и „ Временна организация на придвижването " във връзка премахването постройката на „ Одесос “ още от 2021 година. Малко след подаване на заявката обаче производството по него е прекъснато от общинската дирекция АГУП. Следва оборване по правосъден път и анулация на прекратяването. След връщане на преписката през август 2022 на сдружението са дадени наставления за премахване на нередности в подаденото година преди този момент заявление. Посочено е, че плановете за сигурност и за организацията на придвижването следва да се съгласуват с Министерството на културата.

След поредност правосъдни битки в последна сметка през януари 2024 производството по заявката на сдружението е обновено.

На същата дата – 22.01.2024 година кметът на община Варна изпраща до Министъра на културата и до шефа на НИНКН писмо. В него желае детайлности по отношение на развиването по почналата преди година и половина процедура за предварителна оценка дали обектът има признаци на недвижима културна полезност. В края на писмото кметът показва, че, в случай че до този миг не са направени предварителна оценка или заключителна оценка, то с актуалното писмо се прави предложение и е подадено заявление до Министъра на културата за осъществяване на действия по идентифициране, обявление и даване на статут на НКЦ на хотел „ Одесос “.

През февруари 2024 производството по заявката на сдружението още веднъж е спряно от Общината. Като главен мотив да постанови заповедта органът е показал постъпилото в община Варна съобщение от шефа на НИНКН. В него се оповестява за започване на произвеждане по ЗКН за правене на предварителна оценка и краткотраен режим за запазване на постройката на хотел „ Одесос ".

Заповедта е оспорена пред Административен съд – Варна, по отношение на което е формирано частно дело. Същото е завършило с определение от 27.02.2024 година, с което заповедта на кмета е анулирана като незаконосъобразна.

След постановяване на правосъдното определение по частното дело на 12.03.2024 година от кмета на общината е изпратено ново писмо до Министъра на културата и до шефа на НИНКН. С него още веднъж са поискани сведения по отношение на хода на формираното произвеждане по установяване статута на постройката.

На 18.03.2024 година в Община Варна е постъпило уверение, издадено от шефа на НИНКН, в увещание на това, че в Института има формирано административно произвеждане. Посочено е, че към датата на правенето му процедурата е на стадий попълване на документ за реда за идентифициране, даване на статути за установяване на категорията на недвижимите културни полезности за достъпа и за подлежащите на регистриране условия в Националния обществен указател на недвижимите културни полезности на Министерство на културата. Посочено е, че НИНКН има подготвеност да показа предлагането за обявление на идващото съвещание на Специализирания експертен съвет за запазване на недвижимите културни полезности към Министъра на културата, за което община Варна ще бъде навреме известена.

На съображение постъпилото уверение кметът е издал нова заповед за прекъсване на производството по заявката на сдружението.

С производството, формирано пред НИНКН, се цели да се откри освен дали постройката на хотел „ Одесос “ има характерностите на независима недвижима културна полезност като част от недвижимото културно завещание на България, само че и да се откри какъв е използвания по отношение на нея режим поради, че постройката е неделима част от охранителната зона на археологически резерват и част от колективен монумент на културата. Производството по заявката на сдружението е част от процедура за унищожаване на постройката на хотел „ Одесос “. За съда е явно, че първо би трябвало да завърши процедурата пред НИНКН. Наличието на проучвателна процедура по отношение на статута на постройката като недвижима културна полезност е задоволително съображение за прекъсване на производството по приемане на проект за сигурност за срутване на постройката, считат от съда.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР