Според годишното измерване на средната концентрация на PM2.5 (атмосферни аерозолни

...
Според годишното измерване на средната концентрация на PM2.5 (атмосферни аерозолни
Коментари Харесай

Как Канпур стана най-замърсеният град на света

Според годишното премерване на междинната централизация на PM2.5 (атмосферни аерозолни частици), както е документирано от Световната здравна организация за интервала от 2008 година до 2017 година най-мръсният град в света е Канпур, Индия.

Базата данни на СЗО за 2018 година съдържа резултати от мониторинг на замърсяване на атмосферния (външен) въздух от съвсем 2700 града в 91 страни. Качеството на въздуха в базата данни се показва от междинната годишна централизация на прахови частици (PM10 и PM2.5, т.е. частици, по-малки от надлежно 10 или 2,5 микрометра).

 Cawnporeskyline

Някои от забележителностите на Канпур – остарели и нови здания

През 1207 година Раджа Канх Део от клана Канхпурия основава Канхпур (тогава просто малко селце), което по-късно оказва се като Канпур. Днес това е най-населеният град в индийския щат Утар Прадеш и един от най-населените градове изобщо в Северна Индия с население от 2 768 057 поданици към 2011 година и повърхност от 1640 квадратни километра.

През 19 век Канпур е значим английски гарнизон с казарми за 7000 бойци. По време на индийския протест от 1857 година 900 английски мъже, дами и деца са обсадени в укрепленията си в продължение на 22 дни от бунтовници отпред с Нана Сахиб Пешва. Те се предават с изискването, че ще им бъде обезпечено безвредно прекосяване до близкото пристанище в Сати Чаура Гат, където ще се качат на баржи и ще им бъде позволено да отплават до град Аллахабад.

 The tugboat, Herbert P. Brake

Състав от баржа и тласкач

Въпреки че има разногласия какво тъкмо се е случило в Сати Чаура Гат и кой стреля първи, известно е, че скоро по-късно се е стреляло по заминаващите британци от бунтовническите сепои и са били убити или пленени. По-късно някои от английските офицери настояват, че бунтовниците преднамерено са сложили лодките в калта, с цел да ги забавят. Те също по този начин споделят, че хората на Нана Сахиб авансово са уредили бунтовниците да стрелят и убият всички англичани откакто изоставен казармите. Въпреки че гигантската компанията Ийст Индия по-късно упреква Нана Сахиб в изменничество и ликвидиране на почтени хора, до момента не са открити доказателства, които да сочат, че Сахиб фактически е възнамерявал или поръчал клането. Някои историци считат, че събитията в Сати Чаура Гат са резултат от неточност, а не от някакъв целеустремен проект, проведен от Нана и неговите съидейници. Лейтенант Моубрей Томсън, един от четиримата оживели от клането мъже, има вяра, че сепоите не са знаели за идното ликвидиране.

Мнозина са убити, а оживелите 200 английски дами и деца са върнати на брега и изпратени в постройка, наречена Бибигар (домът на дамите). След известно време командирите на бунтовниците вземат решение да убият заложниците. Войниците обаче отхвърлят да извършват заповедта и надлежно командирите водят месари от близкия град, които да свършат работата. Това се случва 3 дни преди английските сили да влязат в града на 18 юли. Разчленените тела са хвърлени в бездънен трап наоколо. Британците, отпред с военачалник Нийл, завземат назад града и направиха серия от отмъстителни дейности против сепоите и цивилните жители, хванати в региона, в това число дами, деца и старци. Клането в Канпур, както и сходни събития на други места, са показани от британците като опрощение за ответните кланета от тяхна страна. „ Помни Канпур “ се трансформира в военен зов за британците до края на протеста.

 newplot (1)

Нивата на атмосферни аерозолни частици по години. Данни на база сателитни фотоси и международни химични модели.
– междинното количество частици в Канпур.
– стандарта за Индия
– целесъобразно количество от Световната здравна организация

Днес Канпур е един от най-големите индустриални градове в Северна Индия. В града се намират най-големите браншове за обработка на текстил и кожа в района. За малко държавната администрация съумява да вкара система за публично-частно партньорство за ръководство на твърдите боклуци от промишлеността. Първоначално наподобява, че този план действа добре – като продължава към 4 години – само че разликите сред държавното управление и частната компания довеждат до анулиране на контракта, което от своя страна довежда до една от главните аргументи за проблеми със мощното замърсяване на въздуха и водата с твърдите боклуци в града.

 Contented 01

Мъжки бенгалски тигър в индийски резерват

През октомври предходната година, умира 15-годишният Абхай – единственият кралски бенгалски тигър в зоопарка в Канпур (най-чистата и зелена част на града). Когато екип от лекари от града дружно с Индийския ветеринарен проучвателен институт правят аутопсия на Абхай, те намират отлагания на прахуляк и въглерод в белите му дробове.

Въпреки че Абхай умира от естествена гибел, както удостоверява доктор Р. К. Сингх, щатният ветеринарен доктор в зоопарка, здравето на животните е представително за казуса с неприятния въздух.

Между 11 и 19 ноември 2019 година показателят на качеството на въздуха в града се издигна над 300 и два пъти пресича 400. Ниво над 300 се смята за доста неприятно, а над 400 – за тежко. От 4 октомври въздухът на Канпур мина от неприятна към доста неприятна и по-късно към тежка категория.

Според лично изследване, което Индийският софтуерен институт прави през май, твърди частици като прахуляк и сажди съставляват 76% от замърсяването на въздуха в Канпур през зимата.

Класирането се основава на данните на Централния ръб за замърсяване (от 2016 г.) за прахови частици под 2,5 микрограма. Въпреки това градът няма задоволително датчици за премерване качеството на въздуха (Air quality index, AQI).

Държавният ръб за надзор на замърсяването е конфигурирал четири датчика за наблюдаване на качеството на въздуха на основни места, а Централния съвет за надзор на замърсяването, единствено един – изцяло несъответстващо количество за град, чието население от 2,7 милиона през 2011 година се е скочило на към 3,1 милиона души през днешния ден. Но това е постоянна процедура в Индия. Дори Гуруграм, град с към 2 милиона души население и дом на доста компании от Fortune 500, има единствено един датчик.

 Diwali Festival

В Канпур, с цел да станат нещата още по-красиви, всички датчици стопират да действат два дни преди Дивали и не работят през идващите четири дни. Това обявиха чиновници на Борда за надзор на замърсяването на страната, които желаеха да запазят анонимност. Дивали е най-големият индийски и индуистки празник, равностоен на нашата Коледа. Той се чества 5 дни и е прочут като „ фестивал на светлината “, тъй като съгласно традицията индийците украсяват домовете си с доста свещи…

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР