Според експерти ракета на SpaceX е на път да се

...
Според експерти ракета на SpaceX е на път да се
Коментари Харесай

Излязла от контрол ракета на SpaceX е на път да се сблъска с Луната

Според специалисти ракета на SpaceX е на път да се сблъска с Луната, откакто е прекарала съвсем седем години в космоса.

Ракетата-носител е изстреляна от Флорида през февруари 2015 година като част от междупланетна задача за изпращане на галактически метеорологичен сателит на милион километри. Но откакто приключи дългото изгаряне на моторите и изпрати Климатичната обсерватория на NOAA в дълбокия космос по пътя към така наречен точка на Лагранж - неутрална във връзка с гравитацията позиция, която е четири пъти по-далеч от Луната и е на директна линия със Слънцето, втората степен на ракетата остана без надзор.

На този стадий тя е била задоволително високо, с цел да не разполага с задоволително гориво за връщане в земната атмосфера, само че също по този начин " не е разполагала с сила, с цел да избегне гравитацията на системата Земя-Луна ", изяснява метеорологът Ерик Бергер в неотдавнашна обява в Ars Technica.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Американската компания SpaceX изстреля ракета Falcon 9 с гру...

" Така че от февруари 2015 година насам тя се движи по малко безредна орбита ", добави Бергер.

Космическите наблюдаващи считат, че ракетата - към четири тона " галактически отпадък ", е на път да пресече Луната със скорост към 2,58 км/сек в границите на няколко седмици, съобщи БГНЕС, цитирайки Guardian.

Бил Грей, който написа софтуера за следене на близки до Земята обекти, метеорити, дребни планети и комети, съобщи, че на 4 март горната степен на Falcon 9 най-вероятно ще се удари в далечната страна на Луната, покрай екватора.

Анализаторът на данни съобщи в неотдавнашна обява в блога си, че обектът " е направил близко прехвръкване до Луната на 5 януари ", само че ще направи " сигурен удар на 4 март ".

" Това е първият непредумишлен случай (на удар на галактически отпадък в Луната), за който знам ", добави Грей.

Точното място, на което ще падне ракетата, остава неразбираемо заради непредсказуемия резултат от " натиска " на слънчевата светлина върху ракетата и " неяснотата при измерването на интервалите на въртене ", което може леко да промени орбитата ѝ.

" Тези непредсказуеми резултати са доста дребни. Но те ще се натрупат от в този момент до 4 март ", написа Грей и прибавя, че са нужни спомагателни наблюдения, с цел да се уточнят точното време и място на удара.

Що се отнася до това дали конфликтът може да бъде следен от Земята, Грей споделя, че евентуално няма да бъде видян.

" По-голямата част от Луната е на пътя и даже да е от близката страна, ударът се случва няколко дни след Новолунието. "

Джонатан Макдауъл, астрофизик от Харвардския университет, написа, че ударът е трябвало да се случи на 4 март, само че " не е огромен проблем ".

Въпреки това галактическите запалянковци считат, че ударът може да даде скъпи данни.

Бергер счита, че събитието ще разреши да се следят материали под повърхността, които ще бъдат изхвърлени от удара на ракетата, до момента в който Грей споделя, че " се надява на удар в Луната ".

" Вече знаем какво се случва, когато боклукът се удари в Земята; няма доста какво да научим от това ", споделя той.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР