Според една легенда от миналия век най-дълго живелият човек на

...
Според една легенда от миналия век най-дълго живелият човек на
Коментари Харесай

10 признака, че ще доживеете до достолепна старост

Според една легенда от предишния век най-дълго живелият човек на планетата е бил китайски доктор, експерт-билкар, занаятчия по Ци гун и тактически съветник – Ли Цин Юн (1677-1933 г.). Твърди се, че Ли е живял през времето на цели деветима императори от династията Цин и е стигнал до 256-годишна възраст.
Прочетете още
Неговият некролог от месец май 1933 година в списание Time е озаглавен „ Костенурка-гълъб-куче “ и разкрива тайната на дълголетието на Ли: „ Пазете сърцето си умерено, сядайте като костенурка, ходете живо като гълъб и спете като куче “. Никога не е пил корав алкохол, не е пушил и постоянно се е хранел едновременно. Освен това бил вегетарианец и постоянно пиел чай от годжи бери. Лягал си е рано и рано ставал.

В Далечния Изток още през 7 век китайският доктор Сун Съйямо е определил най-популярната формула за здраве и дългоденствие. Според него тайната се крие в правилото: „ Не слушай нищо, което те нервира, не приказва празни приказки, не прави непотребни придвижвания, не задържай в главата си суетни мисли “. „ Животът ни се дава за наслада и по тази причина няма потребност да се напрягаме, тревожим и преуморяваме заради нещо, което не си коства “, твърди Сун Съйямо.

Всъщност кой не желае да доживее до достолепна напреднала възраст, преминавайки през щастливи и пълноценни години? Учените считат, че всичко е в ръцете ни и разкриват 10-те съществени секрети да го реализираме.
Наследственост
Спомнете си за роднините и прадедите си – има ли дълголетници сред тях? Ако отговорът е да, то можем да ви поздравим – имате положителни гени! Изследванията демонстрират, че възможностите на хората, които имат родственици, минали стоте, са огромни.
Колко бързо ходите
Всички знаем какъв брой потребни са дългите разходки пешком. Но за дълголетието е значима и скоростта, с която вървите. Колкото по-бързо го вършиме, толкоз по-големи са възможностите ви да живеете дълго. Разбира се, с възрастта скоростта на разходките понижава, само че най-малко се старайте да поддържате форма и да не забавяте сами темпото.
Кръгът на другарство
Многобройни проучвания демонстрират, че хората, които имат доста другари и познати, живеят доста по-дълго от своите обществено изолирани връстници. Пак от проучвания излиза наяве, че хората, свързани с общи ползи, поддържат по-дълго контакти в зрелост. 
Кой живее по-дълго?
Резултати от проучвания, оповестени през 2010 година сочат, че: 85% от столетниците са дами и – надлежно, единствено 15% от достигналите стоте – мъже. Какво е обяснението на учените? Мъжете по предписание се грижат по-малко за здравето си. Те пушат повече и по-рядко търсят помощта на доктор, когато имат здравословен проблем. Освен това процентът на починалите в пътно-транспортни катастрофи мъже е доста по-голям от този на дамите.
Късно раждане
Прието е да се счита, че най-хубавата възраст за дамата да стане майка е до 30 години. Последните проучвания обаче сочат, че дамите, родили след 40 години по-често доживяват до стоте. Жените, родили в интервала 35-40 години също живеят по-дълго от останалите, прецизират откривателите. Учените нямат прецизен отговор на това, а единствено допускат, че повода е в по-късната активност на репродуктивната система, която поддържа работата и на останалите органи и системи и по този начин забавя стареенето.
Кога сте родени?
Предполагаемата дълготрайност на живота може да зависи и от годината, в която сте родени, считат учените. Така да вземем за пример момченцето, родено през 2019 година има късмет едно на четири да доживее до стоте. Вероятността на двайсетгодишното момиче да означи столетен празник е 26,6%, а за нейния връстник младеж тази възможност е 19,5%. При хората, които в този момент са на 99 години, най-високият индикатор на възможност, че ще доживеят до 100, е 67%.
Не се вживявайте!
Учените открили, че хората, доживели до стоте, имат нормално спокоен темперамент, те не се поддават на суматоха и подозрения. Докато хората, които се съмняват в избора на решения, с 50% по-рядко умират при нещастни случаи, защото за тях е несвойствено да вземат импулсивни решения и като млади рядко се увличат в рискови спортове.

Един от факторите на дълголетието, който може всеки да управлява, е поддържането на обикновено тегло. Сред столетниците рядко има хора, които страдат от затлъстяване или – назад, с ниско тегло. Това е още един претекст да водите здравословен метод на живот, да сте физически дейни и да свалите непотребните килограми.
Дължина на теломерите
Теломерите са крайните сектори, ситуирани в края на 23 двойки хромозоми. Когато теломерите станат прекомерно къси, а клетките престанат да се разделят, настава положение, което ние назоваваме напреднала възраст. Учените към момента не са изяснили дефинитивно ролята на теломерите в процесите на стареене, образувате на тумори и други биологични процеси. Ясно е обаче, че колкото по-дълги са теломерите, толкоз по-дълъг ще е животът на индивида. Кое въздейства отрицателно на теломерите? Това са стресът, пушенето, дефицитът на омега 3 мастни киселини.
Позитивната конфигурация
Позитивната конфигурация е още един фактор, който всеки може да управлява, с цел да има дълъг живот. Учените са единомислещи, че оптимистите живеят по-дълго, защото позитивната им конфигурация и отношение към живота оказват помощ да избегнат голям брой стресови обстановки и нервни разстройства.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР