В деня, когато Православната ни църква отдава почит на светите

...
В деня, когато Православната ни църква отдава почит на светите
Коментари Харесай

Духовните картини на Милена Велчева посрещат публика в Градската галерия

В деня, когато Православната ни черква отдава респект на светите братя Кирил и Методий, през целия блажен със светли празници месец май, може да се види една галерия, напълно отдадена на духовността и вярата.
Прочетете още
“Православните настойници на Европа ” на Милена Велчева се откри на втория етаж в централната постройка на Градска художествена изложба - Пловдив. В залите с нейните пастелни картини посетителят пристъпва като в храм, посрещнат от лика на свети Патриарх Евтимий Търновски, изобразен от авторката със сълзи в очите. Център на експозицията е картината ѝ “Свети Седмочисленици и Цар Борис I ”, изразяваща в живописен облик концепцията за просвещението и възвисяването на българите посредством логоса - свещеното слово, което той може да чува и осмисля на родния си език. От особена загадъчност и мистицизъм са обхванати картините от цикъла с Гетсиманската градина, пейзажите с вглъбени в безмълвен разговор между тях монаси и даже притъмнелите лавадулови поля с женски и детски фигури в тях.

Отец Емил Паралингов, предстоятел на пловдивската черква “Света Параскева ”, приветства авторката от името на пловдивския митрополит Николай. В картините на Милена Велчева той видя наследието на предците - непосредственост с творчеството на Цанко
Лавренов. Въпреки разликата в изразното средство. Художничката употребява сухия пастел, освен това майсторски.

“С пастела се обикнахме. При него има една поверителност, финес на преходите, мекост на фактурите, деликатност, които ме показват най-добре ”, показа авторката. Тя изрази благодарността си към община Пловдив, с чието подпомагане изложбата “Православните настойници на Европа ” се случва. Велчева получи поздравления от заместник-кмета по просвета, археология и туризъм Пламен
Панов.

Любовта и изкуството свързват в хармонично единство художничката с известния стихотворец, сценарист и режисьор Иля Велчев. Авторът на стиховете “Ако си дал на гладния даже трошица хлб от своя самун. Ако си дал на скитника даже искрица огън от своя огън... ” изненада гостите на изложбата с дарове - своите книги с подпис. А самият той получи може би най-голямото самопризнание за един стихотворец - че думите от стихотворението му “Ако си дал ” звучат вплетени в църковни проповеди на български свещенослужители.

“Православните настойници на Европа ” може да се види до 29 май.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР