Според данни на Световната здравна организация се очертава тежък грипен

...
Според данни на Световната здравна организация се очертава тежък грипен
Коментари Харесай

Грипът вече е тук! Вижте кога е пикът му и какви са симптомите

Според данни на Световната здравна организация се обрисува тежък грипен сезон. Бумът на заболели се чака да бъде в България края на месец януари, заяви novini.bg.
Потърсихме за коментар полк. доцент Георги Попов, шеф на Клиника по инфекциозни заболявания във ВМА, който изясни по какъв начин да отличим грипа от вирусното заболяване, какво да вършим, в случай че въпреки всичко се разболееем от грипен вирус и по какъв начин да се предпазим от него.
Около Нова година стартира извънреден растеж на броя на болните с грипоподобна симптоматика, първо осведоми доцент Попов. Има обаче и такива с респираторни болести, разясни той. „ Не може изрично да се каже, че към момента има типични грипове за сезона. Очаква се това да се случи към края на месец януари. Изолираният вариант е AH3N2, по този начин нареченият грипен вирус Хонконг. Той е относително по-благоприятен и огромна част от популацията има построен имунитет към него “, сподели той.
„ През този сезон се чака да има и Свински грип – AH1N1, който е малко по-коварен като протичане. По-малка част от българското население са го преболедували. Очакват се и азиатски типове грипове, само че това са догатки за момента “, сподели доцент Попов.

Как да се направи разлика сред грипно и вирусно заболяване:
По думите на полк.доц. Георги Попов не е елементарно да се направи сходна разлика. За да се разболее някой от грип, би трябвало да има данни, че е имал контакт с подобен болен.
Характерното за грипа е, че в случай че сутринта си здрав, следобяд може към този момент да си болен. За разлика от други болести, които демонстрират, че ще настъпи нещо, при грипа може човек да уточни часа, в който се е разболял. За него са присъщи нолки в ставите, болки в очите и една изключителна обща интоксикация. Болният е изнемощял, не му се работи, няма въодушевление, има висока температура над 38 градуса и е на легло.
При болните с обща простуда водещото е кихане, което при грипа го няма, а температурата е под 38 градуса.

Какво би трябвало да бъде лекуването при грип:
В последните години за грипа са създадени медикаменти, които имат устременост към грипния вирус. Които би трябвало да се приложат в първите 24 часа до най-много 48 часа след болестта и наложително би трябвало да са изписани от експерт. Новите антигрипни препарати бързо стопират първичните признаци на грип. При затруднения се дават и антибиотици. Те имат своето място, само че не би трябвало да се дават постоянно.

Късно ли е имуностимулацията:
Не е късно за имуностимулация, само че е късно за характерна профилактика – ваксини. Ваксинирането се прави септември – октомври месец.
Има време обаче за една неспецифична профилактика приложимост на плодове, бъз.

Какво би трябвало да прави болният от грип:
Болните би трябвало да стоят в къщи. Не е мъжество да отидеш с грип на работа, а даже и при дребна симптоматика би трябвало човек да си остане у дома. Важно е да се внимава за хигиената на ръцете.
Трябва да се употребяват доста течности, плодове, зеленчуци.
Както всеки грипен сезон и този на територията на Инфекциозна клиника във ВМА се разкрива специфичен кабинет поради зачестилите грипни болести, описа още пред полк.доц. Георги Попов.
Кабинетът работи с цялостна мощ и от ден дневно заболелите се усилват.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР