Според чешките власти боеприпасите от склада във Врбетице е трябвало

...
Според чешките власти боеприпасите от склада във Врбетице е трябвало
Коментари Харесай

Взривовете в Чехия, били за България

Според чешките управляващи боеприпасите от склада във Врбетице е трябвало да бъдат взривени в България. Предполага се, че складът е бил взривен от съветски сътрудници, с цел да се предотврати договорка, в която е взел участие Емилиян Гебрев, предава Дойче Веле.

Изостря се напрежението сред Чехия и Русия. След като Прага изгони 18 съветски дипломати, обвинени в шпионаж, Москва отговори с реципрочна мярка и изгони 20 чешки дипломати. Преди това Чехия упрекна Русия за взривяването на склад с муниции във Врбетице през октомври 2014 година. Според чешките медии атентатът против склада е бил осъществен, с цел да се предотврати договорка, в която е взел участие българският търговец на оръжие Емилиян Гебрев. Да напомним, че през 2015 година против Гебрев беше осъществен опит за ликвидиране.

" Гебрев е считал да достави чешките муниции на Украйна. "

Разследващото издание „ Респект “ написа, че Гебрев е считал да достави чешките муниции на Украйна. А съгласно чешкия портал seznamzpravy.cz, доставката може да е била предопределена и за размирен групи в Сирия.

Според събеседник на Чешкото радио, преди гърмежа Гебрев е бил платил боеприпасите и даже е бил почнал да ги извозва. Чешкият министър председател Бабиш също сподели, че боеприпасите към този момент са били платени. А чешкият вицепремиер Ян Хамачек съобщи, че първичният проект бил боеприпасите да бъдат взривени едвам след превозването им в България.

При тежките детонации в склада за муниции във Врбетице през 2014 година починаха двама души. Сега чешкият министър председател Бабиш оповести „ основателното подозрение “, че в случая са били забъркани сътрудници на съветското военно разузнаване ГРУ и назова този факт „ безподобен и абсурден “. Под подозрение попада най-много печално известното поделение на ГРУ номер 29155.

Чешкият министър на вътрешните работи и краткотрайно изпълняващ длъжността министър на външните работи Ян Хамачек заяви, че съгласно полицията във взривяването на склада са взели участие съветските секрети сътрудници Александър Мишкин и Анатолий Чепига. За тях се знае, че са имали съветски паспорти, издадени на имената Александър Петров и Руслан Боширов, а по време на престоя си в Чехия сред 11 и 16 октомври 2014 година са употребявали също по този начин паспорти на името на молдовския жител Николай Поп и на жителя на Таджикистан Руслан Табаров.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР