Според американската прокуратура Ишан Уахи, бивш продуктов мениджър в Coinbase

...
Според американската прокуратура Ишан Уахи, бивш продуктов мениджър в Coinbase
Коментари Харесай

2 години затвор за бивш мениджър на Coinbase за търговия с вътрешна информация

Според американската прокуратура Ишан Уахи, някогашен продуктов управител в Coinbase Global Inc (COIN.O), е наказан на две години затвор, с което се отбелязва първото дело за търговия с вътрешна информация, обвързвано с криптовалута.

Във федералния съд в Манхатън окръжният арбитър на Съединени американски щати, Лорета Преска, произнесе присъдата на 32-годишния Ишан Уахи, откакто през февруари той се призна за отговорен по две обвинявания в скрит план за осъществяване на машинация.

По време на чуването за изговаряне на присъдата арбитър Преска разказа схемата като “масивна корист ” с доверието на Coinbase, като уточни, че опитите за прикриване на дейностите демонстрират, че Уахи и съучастниците му са осъзнавали непозволените си дейности.

Това дело е едно от няколкото значими наказателни преследвания, свързани с криптовалути, стартирани от американските прокурори в Ню Йорк. Сред тях е и делото против Сам Банкман-Фрийд, създател на FTX, който не се е признава за отговорен.

Прокурорите настояват, че Уахи е споделил поверителна информация с брат си Нихил и техния другар Самир Рамани по отношение на цифровите активи, регистрирани на Coinbase, една от най-големите крипто тържища в света.

Според прокурорите тази информация е разрешила на триото да завоюва $1.5 милиона, като е търгувало с 55 цифрови актива преди формалните обявления за листване сред юни 2021 година и април 2022 година

Преди това Нихил Уахи се призна за отговорен по обвиняване в скрит план за телеграфна машинация през септември и беше наказан на 10 месеца затвор през януари. Междувременно Самир Рамани остава на независимост.

По време на чуването Ишан Уахи изрази разкайване за дейностите си и тяхното влияние върху приятелите и фамилията му, доста от които бяха в съда.

Помощник-прокурорът Ноа Соловейчик съобщи по време на чуването, че държанието на Уахи не е било изолиран случай, а по-скоро поредност от препоръки, споделени в продължение на 10 месеца.

В правосъдните документи Уахи изиска присъда, която да не е по-дълга от тази на брат му, като се базира на сходни случаи на търговия с вътрешна информация, които са довели до минимално или никакво отнемане от независимост.

Прокурорите обаче настояха за присъда от над три години за Ишан Уахи за да възпрат други вътрешни лица, занимаващи се с криптовалути, да злоупотребяват с корпоративна информация.

Министерството на правораздаването на Съединени американски щати има по-широки пълномощия от Комисията по скъпи бумаги и фондови тържища (SEC) при преследването на случаи, свързани с финансова облага посредством машинация, без значение от типа на активите.

Това дава на Министерството на правораздаването по-голяма независимост на деяние при преследването на непозволени дейности, свързани с криптовалути, в съпоставяне със SEC, която се концентрира върху регулирането на пазарите на скъпи бумаги.

В правосъдните каузи, заведени от SEC против Ишан и Нихил Уахи по отношение на техните покупко-продажби, SEC твърди, че доста цифрови активи се класифицират като скъпи бумаги. Съдебните документи разкриха, че Ишан Уахи е постигнал авансово съглашение за споразумяване на разногласието със SEC, а Нихил Уахи също е в развой на договаряния за споразумяване на разногласието с комисията.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР