Споразумението за поделянето на властта между суданските военни и продемократичните

...
Споразумението за поделянето на властта между суданските военни и продемократичните
Коментари Харесай

САЩ и арабите отклониха Судан от пътя към гражданска война

Споразумението за поделянето на властта сред суданските военни и продемократичните протестиращи от предходната седмица е станало факт, откакто Съединени американски щати и арабските им съдружници са упражнили мощен напън върху двете страни на фона на страховете, че при продължителна рецесия страната може да тръгне към революция, настояват деятели и публични лица.

Споразумението, което породи очаквания за либерален преход, откакто военните смъкнаха от власт дългогодишния автократ Омар ал Башир през април, беше оповестено няколко дни след всеобщите митинги в Хартум и други региони.

Запознати с договарянията обаче споделят, че основният пробив станал факт на загадка среща ден преди митингите, когато дипломати от Съединени американски щати, Англия, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства упражнили напън върху двете страни да одобряват предложенията на Африканския съюз и Етиопия. " Беше напрегната, само че решаваща среща. Тя стопи ледовете ", сподели водещ деятел, поискал анонимност. " Тази среща беше крайъгълният камък за петъчното съглашение ", добави той.

Двете страни се договориха дружно да управляват върховен съвет, който да ръководи Судан за малко повече от три години, до момента в който бъдат проведени избори. През първите 21 месеца съвета ще управлява човек от средите на военните, а през останалите 18 - гражданско лице. Те се споразумяха и за без значение суданско следствие на кървавите репресии на силите за сигурност против протестиращите предишния месец - въпреки че не е ясно дали ще бъде търсена отговорност от някого. Военните се съгласиха и да възстановят достъпа до интернет след неколкоседмичното му ограничение.

Все още обаче много неща могат да се объркат. Насилието предишния месец избухна точно в един подобен миг, изпълнен с очаквания. Засега обаче съглашението наподобява устойчиво, като тази седмица се чака двете страни да го подпишат публично. Двама водещи деятели, представител на суданските военни и двама египетски представители описаха

интензивните американски старания да бъде прокарано съглашение

след назначението в средата на юни на дългогодишния посланик на Съединени американски щати Доналд Бут за специфичен делегат за Судан. Всички те приказваха при изискване да останат анонимни, защото нямаха позволение да разискват договарянията. Представители на Държавния департамент отхвърлиха да разясняват напъните на Съединени американски щати за споразумяване на съглашението, заявявайки само, че Вашингтон го приветства и показва хвалба към Апелативен съд и Етиопия за напъните им като медиатори.

Арабските представители споделиха, че Съединени американски щати освен са засилили натиска върху военните, само че и върху Саудитска Арабия, ОАЕ и Египет, които поддържаха свалянето от военните на Башир и застанаха на страната на генералите, когато протестиращите останаха по улиците.

Двама египетски представители, разполагащи с информация от първа ръка за срещите на Бут в Кайро предишния месец, обявиха, че Съединени американски щати са призовали президента Абдел Фатах Сиси да поддържа предлагането на Апелативен съд и Етиопия и да " упражни напън " върху ген. Абдел Фатах Бурхан, ръководителя на военния съвет, да отговори на него позитивно. " Получихме непосредствено обръщение от Белия дом: " Помогнете за съглашение сред военните и протестиращите ", сподели единият от източниците.

 Мохамед Хамдан Дагало, военачалник със противоречива известност в Судан, на среща с поддръжници, 22 юни.
© Reuters

Мохамед Хамдан Дагало, военачалник със противоречива известност в Судан, на среща с поддръжници, 22 юни.

Източниците допълниха, че същото обръщение получили и Саудитска Арабия и ОАЕ, близки съдружници на Съединени американски щати, които дадоха обещание милиарди долари помощ на военните след свалянето на Башир.

За двете арабски страни се счита, че имат огромно въздействие върху ген. Мохамед Хамдан Дагало, който изпрати судански сили, с цел да подкрепи войната им в Йемен. Дагало, прочут още като Хемедти, е считан от мнозина за най-влиятелната фигура във военния съвет, а предишния месец неговите паравоенни Сили за бърза поддръжка оглавиха силовото преустановяване на основната седяща стачка на протестиращите.

Суданският боен представител сподели, че генералите са получили същото обръщение. " Американците желаеха съглашение допустимо най-скоро. Посланието им беше ясно: делба на властта в подмяна на гаранции, че никой от Съвета няма да бъде съден ", сподели той, имайки поради репресиите от 3 юни. Според протестиращите силите за сигурност са умъртвили минимум 128 души, до момента в който съгласно управляващите броят на жертвите е 61 и измежду тях има и хора от силите за сигурност.

Репресиите сложиха протестиращите в тежко състояние и породиха опасения, че Судан може да последва ориста на Сирия, Йемен и Либия, където нещата спираловидно прераснаха в революция след националните протести. Съединени американски щати и съдружниците им

упражнили напън и върху протестиращите,

които са представяни от коалиция, известна като " Декларация за независимост и промени ". Активистите споделят, че Вашингтон и арабските страни подали ръка за разговор към обособени фракции, които тогава заплашили, че ще договарят поотделно с военните. Когато видели, че за обединението има заплаха да се разпадне, водачите на митингите отстъпили.

Връхната точка на тези старания била загадка среща на 29 юни в къщата на судански предприемач, на която участвали протестните водачи, както и Бурхан и Дагало. В нея взели участие и представители на Съединени американски щати, Англия, Саудитска Арабия и ОАЕ, демонстрирайки единение, което тласнало двете страни да се схванат. Към края на траялата повече от три часа среща двете страни се съгласили до дни да се договорят за съглашение.

На идващия ден водачите на митингите въпреки всичко организирали плануваните си манифестации, като декларирали, че им е нужно време да приготвят хората за съглашението, и по този начин десетки хиляди още веднъж излезли по улиците при следващата проява на национална поддръжка за преход към гражданско ръководство. Пет дни по-късно, на 5 юли, двете страни оповестиха, че са постигнали съглашение да си поделят властта. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР