Споразумението за износ на украинско зърно от пристанища в Черно

...
Споразумението за износ на украинско зърно от пристанища в Черно
Коментари Харесай

Ердоган: Зърнената сделка е удължена

Споразумението за експорт на украинско зърно от пристанища в Черно море, което трябваше да изтече през днешния ден, е възобновено. Това съобщи турският президент Реджеп Тайип Ердоган, само че не посочи за какъв интервал е удължението, съобщи Ройтерс.

" Сделката за зърнения кулоар трябваше да изтече през днешния ден. В резултат на нашите договаряния с двете страни (Русия и Укарйна), ние осигурихме удължение на тази договорка ", уточни Ердоган в тирада в западния град Чанаккале.

Той благодари на Организация на обединените нации за напъните за удължение на тази договореност , съобщи ТАСС, базирайки се на телевизия ТРТ. Според информация на телевизия Хабертюрк съглашението е удължено със 120 дни.

Русия в началото прикани за възобновяване на съглашението единствено за 60 дни, половината от периода на предходното удължение, а Украйна настояваше за 120 дни . Черноморската зърнена самодейност, осъществена с посредничеството на Организация на обединените нации и Турция през юли предходната година, дава опция за експорт на зърно от три украински пристанища.

Тя беше удължена през ноември и е в мощ до 18 март. Милиони тонове зърно и други хранителни артикули бяха изнесени от украинските пристанища, подпомагащи по този метод свалянето на цените на храните, които доближиха рекордно високи равнища в световен аспект.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР