Споразумението предвижда да бъде удължена с една година законовата гаранция

...
Споразумението предвижда да бъде удължена с една година законовата гаранция
Коментари Харесай

Европа реши! Въвеждат се нови правила за електроуредите вкъщи, вече ще...

Споразумението планува да бъде удължена с една година законовата гаранция за ремонтираните уреди, най-много за бялата техника

Европейска инструкция ще обезпечи разширението на правата на потребителите за битовите електроуреди, които са си купили. Документът ще бъде признат още тази година, откакто Европейският парламент и представители на страните от Европейски Съюз одобряват постигнатото съглашение за спомагателна отбрана на потребителите. Това оповестиха от белгийското председателство на Съвета на Европейски Съюз и немският евродепутат Рене Репаси, представени от ДПА.

Споразумение

Споразумението планува да бъде удължена с една година законовата гаранция за ремонтираните уреди, най-много за бялата техника. Така вместо двегодишна, колкото е гаранцията при закупуване на нов апарат, Европейски Съюз ще изисква от производителя и търговеца да провиснал още година гаранция след ремонта му. Производителите на битови електроуреди към този момент няма да имат право да създават уреди, които не могат да се ремонтират, а сервизите и търговците да отхвърлят тяхната корекция.

Независимите сервизи за ремонт на тези уреди ще получат право на по-добър достъп и цена на аварийните елементи. Целта е потребителите е да предпочетат да занесат уреда си на ремонт в сервиз, вместо да купуват нов. По този метод ще бъдат насърчени практиките на " по-устойчиво ползване " в европейските страни.

Споразумението обгръща домашен уреди, бяла техника, измежду които перални машини, прахосмукачки и даже смарт телефони, се споделя в изказването на Европейския парламент. След приемане на директивата, основана на постигнатото съглашение и публикуването й в Официалния вестник на общността, страните членки би трябвало да я транспонират до 24 месеца в националното си законодателство.

Ползи

С новата инструкция Европейски Съюз ще поддържа кръговата стопанска система и намаляването на отпадъците, съобщи за в. „ Телеграф “ създателката на платформата „ Ние, потребителите “ Габриела Руменова. Проучване на Евробарометър от 2020 година посочило, че доста от хората в Европейски Съюз биха предпочели да ремонтират уредите си, вместо да купуват нови.

„ Но те са принудени да се откажат от ремонт, тъй като или цената на поправката е висока, или уредите са създадени по този начин, че корпусът им не може да се отвори и поправи, или са програмирани да дефектират с приключване на гаранционния период.

„ Освен опцията да употребяват уредите по-дълго производителите би трябвало да дават безвъзмезден достъп до информацията за корекция и поддръжка на уредите. Онлайн платформи ще оказват помощ на хората да намират най-близките сервизи. Друг бонус е, че потребителите ще получават аварийни уреди, които да употребяват, до момента в който трае ремонтът на техния да вземем за пример ледник, уточни още Руменова.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР