Споразумението може би е едно доста добро начало, но в

...
Споразумението може би е едно доста добро начало, но в
Коментари Харесай

Евродепутат: Пеевски и Ковачки услужливо се самопоканиха в НС. Споразумението не е краят

Споразумението може би е едно много положително начало, само че никога не е завършек на процеса на договаряния – по какъв начин ще наподобява българският енергиен преход. Това съобщи пред БНР евродепутатът Радан Кънев. Според него огромният отсъстващ през вчерашния ден е бил българският жител и неговото здраве.
Общественият интерес е доста по-сложно разбиране от интереса на съответните производители на един конкректен тип сила. Здравето ни и цените, които плащаме, са други два, съгласно мен, по-важни детайла, добави той.
Премиерът и цялата делегация на държавното управление бяха сложени сред чука и наковалнята, акцентира Кънев и изясни: „ За никого не е загадка извънредно огромното икономическо въздействие на господин Пеевски и кръговете към него върху активността на Топлоелектрическа централа „ Марица 2″. За никого не е загадка извънредно околните, бих споделил неприлични, политически връзки сред господин Ковачки, който има най-проблемните ТЕЦ-ове в България, и Движение за права и свободи и в не дребна степен ГЕРБ. Пеевски и Ковачки, които провокираха митингите, след което услужливо се самопоканиха в постройката на Народно събрание, с цел да покажат, че ще ги решат. Беше извънредно зле притиснато българското държавно управление и българският публичен интерес. Съвсем не постоянно ползата на притежателите на 1-2 или 5 ТЕЦ-а или на работещите в тях съответствува елементарно с публичния интерес на 6 млн. души “.
Според него това е най-голямата опасност пред ръководството на България оттук насетне: „ Това може да се повтаря доста пъти с всеки стопански бранш или значима обществена група, в които хора като Пеевски, Ковачки, Борисов имат основно въздействие, а ние сме една превзета страна, в която такива хора имат основно въздействие на доста места “.
Предстоят конституционни промени, подсети евродепутатът и добави мнението си: „ Съвсем явен е рискът господин Пеевски да се окаже още веднъж в ролята на брокера, който от една страна съставлява това, което назоваваме статукво, а въпреки това да съставлява политическите кръгове, които желаят да разрешат проблемите с това статукво или мафия. Ако по този начин върви процесът, не е сложна прогнозата, че той няма да е изключително сполучлив “.
Провеждането на договаряния, влизането в разговор, самият факт на сключване на съглашение е нещо позитивно и нещо, което трябваше да се случи преди 20 години, акцентира също Радан Кънев и поздрави премиера Николай Денков за провеждането на този разговор: „ За първи път в лицето на акад. Денков виждам министър председател, който приказва почтено по тези въпроси. Плаща голяма цена, само че приказва почтено и това е доста почтено държание “.
Според него крайният вид на съглашението не дава отговори на тежките въпроси: „ За страдание, съглашението претърпя няколко редакции. Преди десетина дни първо имаше един рамков текст сред синдикатите и държавното управление, който беше добър. После имаше едни изтекли по медиите 8 точки, близки до окончателните, само че не идентични, които бяха доста по-добри от крайния вид. Крайният вид не дава отговори на тежките въпроси. Точка 1 е най-хубавата част от това съглашение. Тя планува опит да се реализира механизъм за потенциал и подобен опит е вероятен и е значим, тъй като ТЕЦ-овете няма да устоят стопански. Искането за механизъм за потенциал включва в себе си тихото самопризнание на очевидния факт – че цената на сила от Топлоелектрическа централа е прекомерно висока за пазарните консуматори и би трябвало да се търси метод за поддръжка. Но точка 1 съдържа и един по-голям детайл – посредством пазарен механизъм за баланс на електроенергийната мрежа на ТЕЦ-овете или част от тях да бъде дадена задача да балансират непрестанно увеличаващото се произвеждане от възобновими източници, против което да получават заслужено заплащане. Това е основният детайл от съглашението. Боя се, че до тук стигат реалистичните и съществени неща в съглашението “.
По думите му обаче механизмът за потенциал или разрешението България да подкрепя цената на електрическа енергия от топлоцентрали няма по какъв начин да бъде реализирано, в случай че в идващите точки не се планува график за последователно понижаване на производството на електричество от електроцентрали. Освен това, стопански няма кой да купува електрическа енергия на тези цени, на които сега я продава Топлоелектрическа централа.
България ще има проект за равномерен преход, означи Радан Кънев. И уточни, че в най-хубавия случай той ще бъде обилно финансиран с европейски пари, а в най-лошия случай той ще бъде мъчителен, както преходът през 90-те години, без поддръжка за потърпевшите и с тежки резултати за енергетиката.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР