Споразумение за справедлив преход ще изготви и подпише правителството със

...
Споразумение за справедлив преход ще изготви и подпише правителството със
Коментари Харесай

Премиерът Денков: Имаме съгласие със синдикатите, ще подпишем споразумение за справедлив преход на въглищните региони

Споразумение за обективен преход ще изготви и подпише държавното управление със синдикатите до края на месец септември. Това оповестиха от държавния пресцентър. Документът ще отразява единодушието на кабинета и обществените сътрудници във връзка с вероятността за въглищните райони.
 
Във фокуса на съглашението ще бъде настояването на синдикатите за основаване на оператор за преработка на въглищните райони, чиято цел е подготовката на районите за развиване на нови стопански действия. Това ще даде повече убеденост на хората, че няма да останат без работа и че ще има още една опция за тях, наред с развиването на промишлен парк, в който се чакат значими вложения. Предвижда се финансиране да бъде обезпечено по линия на Фонда за обективен преход. Министерството на енергетиката към този момент работи по идея за основаване на оператора, която се чака да бъде подготвена доникъде на октомври и да бъде съветвана с Европейската комисия.
 
Изготвянето на общоприет проект за комплекса " Мини Марица " също е измежду тематиките, които синдикатите упорстват да бъде включена в съглашението. Правителството към този момент работи по въпроса за правенето на този проект.
 
Диалогът със обществените сътрудници ни оказва помощ за изработим качествени документи с грижа за хората, съобщи министър-председателят акад. Николай Денков след срещата с представителна група на протестиращите миньори и енергетици, водена от президента на КНСБ Пламен Димитров и президента на КТ " Подкрепа " Димитър Манолов. Премиерът изрази убеденост, че точно разговорът на кабинета със обществените сътрудници е основен за връщането на доверието на хората, което е било изгубено обратно в годините поради неизпълнени задължения и обещания.
 
Пред медиите синдикатите оповестиха още, че ще търсят гаранции за осъществяването на съглашението и от Народното събрание.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР