Спорът за авторските права блокира ремонта на стадион "Пловдив" Арх.

...
Спорът за авторските права блокира ремонта на стадион "Пловдив" Арх.
Коментари Харесай

Ще стане ли стадион Пловдив втори национален

Спорът за авторските права блокира ремонта на стадион "Пловдив " Арх. Валентин Маринов: Стадионът като Юсейн Болт против нероден Петко Как е по света: Националите не са закотвени в столиците И Камата удари на камък с вложителите Писмо до премиера от Славчо Атанасов

Може ли спортният комплекс „ Пловдив ”, именуван по времето на соца „ Девети септември ”, да получи статут на втория народен стадион и да бъде приключен? Това предложение на някогашния кмет Славчо Атанасов, народен представител от Патриотичен фронт и ръководител на комисията за младежта и спорта, до премиера Бойко Борисов и министъра на спорта Красен Кралев звучи като предизвикателство. А и може би като капчица вяра за състезателен парцел, стартират и оставен да се унищожава към този момент 30 години.

Реконструкцията на стадиона за 45 000 фенове е спряла навръх Десети ноември. Арх. Валентин Маринов, създател на плана за реконструкцията на комплекса споделя, че строителството е почнало през 1988 година за Световното състезание по лека атлетика и било замразено по финансови аргументи след свалянето на Тодор Живков. „ Ако Десети ноември беше пристигнал година по-късно -през 1990-а, стадионът щеше да е като Гребния канал, тъй като оставаше работа за 5 млн. лв. ”, споделя арх. Маринов.

Трябва да се признае, че през годините, когато Славчо Атанасов беше кмет, а по-късно - народен представител, той не спря да търси метод за реконструкцията на стадиона. За разлика от многото други пловдивски градоначалници и народни представители, за които този състезателен комплекс като че ли не съществува. За страдание, до момента всички опити на Атанасов са удряли на камък. През мандата си на градоначалник /2007-2011 г./ той искаше пари от страната, само че не ги получи. Но тогава беше изработен експертен механически разбор за положението на спортните уреди. Той гласи, че стадионът може да бъде реконструиран, а зала „ Чайка ” - да бъде съборена, тъй като структурата е компрометирана.

„ Новите трибуни са правени с авансово напрегнати стоманобетонови структури. Те се употребяват при градежа на язовирни стени. Няма побутване ”, изяснява арх. Маринов.

Когато стана депутат, Славчо Атанасов се обърна към премиера Борисов с зов държавното управление да отпусне 20 млн. лв. за довеждане докрай на стадиона. Според идейната разработка на арх. Маринов това е приблизителната цена на строително-монтажните работи. По думите на Атанасов министър-председателят е наредил да се работи, т.е. да се приготви решение на Общинския съвет и работен план.

Инициативата на депутата беше посрещната със опозиция от страна на съветниците от ГЕРБ. На сесията, когато съветниците от Патриотичен фронт внесоха за гласоподаване предложение да се желаят целеви средства от страната, концепцията беше вдигната на балон. Кметът Иван Тотев, който е и градски водач на ГЕРБ, също беше песимистичен, а от редиците на неговите съветници се чу откровена насмешка - от страната да се изискат 170 милиона лв., което и на първолак е ясно, че е чиста химера. От същите хора се чуха и апелите стадионът да се събори.

Тъжната истина е, че било вследствие на политическите вражди през всички тези 30 години, било поради неналичието на интерес от страна на властта към спорта или просто поради безотговорното отношение към общинска благосъстоятелност, през днешния ден в Пловдив няма нито един естествен общински стадион, разясняват спецове.

Леки първи проблясъци на разсъдък въпреки всичко проблеснаха, когато Общинският съвет реши да стартира процедурите, които предхождат строителството - да се приготви планово задание за планиране, а по-късно и самият план. Заданието беше предоставено и направено от арх. Валентин Маринов. През юли, на тържествената презентация в Градския дом на културата " Борис Христов ", се видя, че и кметът Иван Тотев е окуражен да осъществя плана, въпреки и не за втори народен стадион.

До този миг проектирането не е предоставено.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР