Спорът, който продължава най-малко от септември миналата година, се свежда

...
Спорът, който продължава най-малко от септември миналата година, се свежда
Коментари Харесай

НАТО е готово да изпрати още войски в Косово при нужда frognews.bg

Спорът, който продължава минимум от септември предходната година, се свежда до това, че Косово желае да упражни по-голямо въздействие върху етническото сръбско болшинство, съсредоточено в северната част на страната. Сърбия, съседката на Косово, не признава независимостта на Косово и се опълчи на тези стъпки.

 

Косовските сърби реагираха съответно на нова мярка, която ще изисква от тях да употребяват издадени от Косово регистрационни табели за коли и хората, влизащи в страната през Сърбия, да получават специфични документи за влизане.

 

Протестиращи блокираха пътища наоколо до границата. Бяха издигнати барикади. Разпространиха се спекулации, че бунтовници са стреляли по косовската полиция, само че по-късно беше доказано, че няма ранени. Ситуацията се успокои, откакто министър-председателят на Косово Албин Курти, под натиска на Съединени американски щати и Европейския съюз, се съгласи да отсрочи правилото за регистрационните номера.

 

" Ние сме бдителни и сме подготвени да действаме... в случай че имаме повишаване на напрежението, само че можем също по този начин да използваме аварийни сили... които можем да призовем в къси периоди “, сподели бригаден военачалник Лука Пиперни пред кореспонденти в щаба на мироопазващата задача на алианса КФОР в столицата Прищина.

 

Пиперни сподели, че обстановката е спокойна, само че нежна сега и че НАТО не може да изключи ново напрежение или принуждение на север с наближаването на крайния период 31 октомври.

 

Размириците измежду косовските сърби поради условието им да употребяват държавни номера на колите породиха опасения от спор сред Косово и Сърбия, повече от две десетилетия откакто НАТО бомбардира Сърбия, с цел да приключи репресиите против албанското болшинство в Косово.

 

Около 3700 мироопазващи сили на НАТО към момента са ситуирани в някогашната сръбска провинция, с цел да предотвратят насилието сред етнически албанци и сърби.

 

Сърбия не признава независимостта на Косово, извоювана през 2008 година, а сърбите в Северно Косово считат Белград, а не Прищина за своя столица.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР