Спомняте ли си какво изображение имаше на гърба на социалистическите

...
Спомняте ли си какво изображение имаше на гърба на социалистическите
Коментари Харесай

Спомняте ли си изображението на младата девойка на гърба на социалистическите два лева, емисия 1962 г.

Спомняте ли си какво изображение имаше на гърба на социалистическите два лв., емисия 1962 година? Млада берачка с нежни ръце държи натежали гроздове. Снимката е на Кина Гърбова от Сухиндол. Тя е и единственият елементарен човек от народа, намерил място върху националната ни валута от това време, паралелно до лика на „ пролетарския водач и преподавател ” Георги Димитров върху 10-те и 20-те лв., и паметника „ Шипка ” върху банкнотата от 1 лев. Снимката е правена в ученическите й години. Сега дамата е пенсионер. Близо половин век след отпечатването на облика й се оказва, че пътят от дребния град до най-масовите банкноти е повече от инцидентен.Всичко почнало през далечната 1960 година, когато 16-годишната Кина била ученичка в 10 клас в действителната гимназия в Сухиндол.

Изпратили ги на есенна ученическа бригада на лозята край града да берат грозде. По това време през лятото и есента за младежта има наложителни училищен бригади. Те вземат интензивно присъединяване в прибирането на реколтата в помощ на кооператорите в текезесетата. Сухиндол от много време се слави като един от центровете на лозарството и винопроизводството. По същото време в фамозното с качествените си лозя и вино населено място идва известният художник фотограф Любомир Чаракчиев. Той се среща с приятеля си Веселин Байчев и му предлага да направи с негова помощ фотоси за галерия. От близо 200 девойки избира 16-годишната Кина и още три нейни съученички. Те се обличат в национални носии и софиянецът ги фотографира. Кадрите били за галерия в тогавашната Германска демократична република.

След известно време Любомир Чаракчиев не без горделивост оповестява на своите сухиндолски другари и модели, че една от фотосите е отличена с първа премия на фотоизложба в тогавашната Германска демократична република (ГДР). Той даже загатва, че е допустима появяването й и на други места. После комисия на Българска народна банка сортира най-хубавите български фотоси, които би трябвало да послужат за илюстрации на банкнотите от емисия 1962 година И се стопира на тази. Защо е сложена навръх двата лв.? Съвсем съгласно традициите. Открай време народът споделя: „ Грозд дето е – два да стане, лев дето е – на два да се обърне. “

И фактически, от 1962 година цялата страна стартира да се любува на красивата госпожица, изобразена на гърба на двулевовата банкнота. Това е една от най-дълго задържалите се банкноти в обращение – цели 34 години.Вълнението на Кина и околните й било голямо, а отплатата на страната за красивата българка съвсем алегорично. Заради това, че ликът й е определен да украсява една от банкнотите, от Българска народна банка отпуснали на дамата еднократно 200 лева като тласък и подучване. После из Сухиндол й лепват прякора Кина Двата лв.. Когато излиза емисията, Кина таман е родила щерка си. Свекърът се връща с нови двулевки, взети от банката, и ги хвърля в кошчето с думите: „ На, да имаш майка си за спомен “.

Кина Гърбова е прекарала живота си в Сухиндол. Тук тя приключва приблизително обучение. Тук още като ученичка среща и любовта на живота си – водача Иван Гърбов, с който са дружно към този момент повече от половин век. През годините е работила главно в някогашния Винпром като хазаин и основен готвач. В родния град банкнотите с нейния лик провокирали повече злоба, а измежду чужденците, посетители на Сухиндол, учудване. Когато в предприятието пристигнели задгранични делегации и посетители, им показвали Двулевката като своята горделивост.

Чужденците от капиталистическия свят не скривали своето удивление, че в социалистическа България върху новите банкноти е намерила място една елементарна жена от народа. При подписване на покупко-продажби била като лицето на компанията. Французи, германци, англичани и американци не един път са я питали: „ При нас на банкнотите са изобразени политически персони и крале – у вас за какво работничка? “Днес както множеството си съграждани тя и фамилията й се занимават със селско стопанство. Двата лв. с облика на Кина Гърбова от дълго време към този момент не са в послание, само че даже й в този момент, когато тях от дълго време ги няма, от Българска народна банка не не помнят тогавашната гроздоберачка, въпреки и единствено с привет за празник.

Инфо: Бгспомен

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР