Спомняте ли си Едуард Сноудън? Американският специалист от NSA, който

...
Спомняте ли си Едуард Сноудън? Американският специалист от NSA, който
Коментари Харесай

Колко защитени са вашите лични данни – разработчиците на Pegasus знаят всички ваши тайни

Спомняте ли си Едуард Сноудън? Американският експерт от NSA, който най-сетне реши, че би трябвало да изчезне доста бързо, само че на потегляне споделя какво в действителност е правила Съединени американски щати в хода за събирането на информация? Агентът в действителност разпали пожарa, само че за разлика от някои други експерти, не съумя да избяга толкоз надалеч, колкото ни се желае.

Последната забавна вест, която обаче идва от Израел, няма нищо общо с НСА, а с компания, която кардинално би трябвало да се занимава със отбрана. Според 17 медии, използването на нейните принадлежности е довела до приключването на данни на публицисти,  деятели, юристи и още доста други, попаднали в полезрението на тоталитарните държавни управления, които от дълго време търсят метод да схванат кои са главните играчи в полето и кой по-точно се пробва да мъти водата. И всичко стартира с използването на хакерския инструмент Pegasus или Пегас на български, който съгласно разработчиците е основан единствено за следенето на нарушители и терористи.

Разработен е за заразяването на iPhone и Android устройства и разрешава на индивида от другата страна да изтегля мейли, фотоси, известия, да записва позвънявания и да задейства микрофоните. На този стадий е ясно, че изтеклите данни са на към 50 000 устройства. Според историята организации като „ Забранени истории “ и „ Amnesty International “ са имали достъп до изтеклите данни и споделят информацията с останалите медийни сътрудници, с цел да разрешат на всеки да ревизира доколко е обиден. Според тях, наличието на телефонен номер не дава информация дали устройството в действителност е било хакнато или е юридически опит за хак, което основава малко повече суматоха.

Макар и самата NSO компания – разработчик да споделя, че не се е опитвала да удря американски телефони, изследванията в лабораториите на „ Amnesty International “ демонстрира, че съгласно листата на наранени телефони, точно при активирането на Пегас се вижда малко по-висока и даже по-странна интензивност, която няма по какъв начин да се изясни по различен метод и изтеклата информация демонстрира тъкмо по кое време са удряни избрани телефони. И за изненада – нужни са няколко секунди на малко по-различна или забавена интензивност, които биха предиздвикали всеки един консуматор да усети ударите. Според инспекцията на същата организация от 67 телефона – 23 са инфектирани, 14 са с опити за влизане и към 30 остават с проби, които не могат да дадат отговор, а и самите притежатели са сменили устройството си в хода на работата.

 hacked message and skull of death on smartphone screen

15 от изброените устройства са били Android и не могат да се считат за сполучливо инфектирани. Все още е рано да се приказва за iPhone устройствата, тъй като както се досещаме, информацията за тях не е толкоз налична и може да ни накара да останем без думи, което сигурно не може да ни изненада. Според предоставени данни на четири iPhone-a от „ Amnesty International “ до „ Citizen Lab “ – изследователска група в Торонто, самите устройства демонстрират някакви следи от Пегас. И по този начин, имаме компания с доста съществени ползи към избрани клиенти, само че не можем да разберем кои са хората от другата страна, които поръчват информация на израелците.

Още по-интересното е, че самата информация се разпределя на клъстери. Другата забавна информация е, че техният артикул е продаден на 60 клиента от 40 страни и нито един от тях не е публично оголен. Според инспекцията на източените данни, някаква посока, която можем да открием, са страни като Азербайджан, Бахрейн, Казахстан, Мексико, Мароко, Руанда, Саудитска Арабия, Унгария, Индия и Обединените Арабски Емирства.  Същите страни водят и до 10 от клиентите на компанията. Що се отнася до самата компания – разработчик, тя освен отхвърля, само че и декларира, че в никакъв случай не е а атакувала който и да било на въпросната стратегия и няма никакво желание да даде каквито и да било данни на аудиторията.

Оправданието им е, че те продават единствено инструмента на дадена страна и не имат нито самата стратегия, нито данните, които могат да се съберат от нея, затова можем да кажем, че просто са дали ключа за едно дълго и забавно подслушване – на практика към този момент няма потребност от никакви други устройства или прихващания – самият телефон се трансформира в най-ценното устройство, което може да изплюе всички секрети.

Твърдението, че саудитският отстъпник Джамал Хашогджи е бил подслушван със същата стратегия, се счита за безспорна и тотална неистина и компанията NSO Group отхвърля да има всевъзможни връзки с него, най-малко по този начин споделя. казусът обаче е, че при приключването на данните към 50 000 телефонни номера са попаднали в листата на другите компании и това  със  сигурност не е най-хубавата вест, на която можем да се радваме. Според някои организации, описът може да бъде освен по-дълъг, само че и да е просто една част от опциите на компанията за произвеждане на подобен програмен продукт.

 Computer hacker with mobile phone

Медии като The Guardian към момента събират някои от забавните имена, които са били обект на следствие, само че най-важното е, че съгласно тях има много забавен лист от предприемачи, религиозни фигури, учени, публични чиновници на съюзи, държавни управления, министри от избран кабинет и още доста други. В листата даже се счита, че има поръчка от държател за следенето на своите близки. Що се отнася до публицистите, можем да открием, че към 180 журналиста на този стадий са били атакувани и изследвани много в детайли. Това са хора от Financial Times, CNN, New York Times, France 24, The Economist, Associated Press и Reuters. Името на мексиканския кореспондент Сесилио Пинеда Бирто е добавено в листата в последните седмици от живота му, преди да бъде убит и тялото му да бъде открито на автомивка.

Телефонът му в никакъв случай не е открит и в никакъв случай не може да се проучва дали  е бил възпален в действителност или е имало единствено опит. Все отново, допускайки, че същият по този начин или другояче е разполагаем в листата, няма защо  да се изненадваме от крайния резултат. Шампионите по поръчка на номера и следствие са Мексико – с брой от над 15 000 души, Мароко и Обединените Арабски Емирства с поръчката на над 10 000 телефонни номера. В Европа можете да откриете офанзива на над 1000 номера, като част от тях  са във Франция, Унгария, Турция и Русия.

Единственият проблем е, че в случай че желаете да разберете дали вашето устройство е било атакувано, тогава би трябвало да предоставите телефона си на механик,  казусът обаче е, че тези в полезрението на Пегас не могат да бъдат открити или бързо са сменили своите устройства, което не води до нищо положително. Според компанията – производител, тази стратегия не им дава персонален достъп до всичката налична или мечтана информация, тя просто остава на клиентите и другите държавни управления, които са я закупили. Въпросната компания припомня, че главните клиенти в това отношение са военни, държавни управления, разузнаване в към 40 страни, където не се чака да има приключване на данни или шерване на информация.

 Mobile Phone Personal Data and Cyber Security Threat Concept.

Но бъдете спокойни, откакто самият министър-председател на Израел декларира, че програмата им се създава единствено и само със зачитането на всички човешки права, няма как  да останем разочаровани от главните обстоятелства. Например не е мъчно да открием, че продаваният инструмент е бил предопределен единствено за престъпно проявени лица и хора, които се подозират в осъществяването на обещано закононарушение – по какъв начин обаче го схващат, в никакъв случай не можем да бъдем сигурни.

Очевидно про-демократските деятели също са нарушители, както и публицистите, занимаващи се със случаи на корупция, да не забравяме и разнообразни политически съперници, които играят ролята на критици. Тезата е подкрепена доста съществено от най-различни задгранични разбори, които не демонстрират толкоз добре познатите и транспарантни условия, както се показват от самата израелска софтуерна компания.

За първи път имаме инструмент, който след пробив  на системата, като това може да се случи посредством SMS, WhatsApp, iMessage и още доста други, стартира да търси всички криптарани известия, които на практика могат да прескочат отбраната на устройства като WhatsApp, Telegram и Signal. Въпросният вирус няма никакви проблеми с даването на точната локация, даването на проектите за придвижване, както и изтъкване на скоростта и посоката на дадена кола, в случай че въпросният кара. Последната разработка на същата компания е вирус, който носи името „ Zero Click “ – не се постанова да цъкате на непознатия  линк, просто би трябвало да доближи до вас, с цел да инфектира телефона ви.

Благодарение на програмата iMessage, която е налична на всички телефони, сигурността на калифорнийската марка остава под много сериозен въпрос. NSO не признава, само че някои от най-съвременните устройства на Apple могат да бъдат ударени по всяко едно време, екип от анализатори открива, че има няколко сполучливи опита за  възпаление на този тип устройства през последния месец. Следователно можем умерено да заявим, че нито една марка не е предпазена и щом Пегас реши да се разноски и премине всички криптиращи бариери, възможностите да получите каквото и да било като връзка, става много сериозен проблем.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР