Спомени за един футболен гений, събрал в себе си –

...
Спомени за един футболен гений, събрал в себе си –
Коментари Харесай

Истории зад датата: Спомени за един футболен гений – 35 г. след „Божията ръка“ на Марадона

Спомени за един футболен талант, събрал в себе си – безспорен гений, само че и тежки човешки зависимости. На днешната дата преди 35 години аржентинският футболист Диего Марадона отбелязва в границите на по-малко от 5 минути два гола. И отново в двете крайности – единият считан за най-скандалния, а другият на челото на редица ранглисти за най-гениалния гол в историята на футбола.

Първото попадение Марадона отбелязва с ръка (наречена по-късно от него " Божията ръка " ). На стадион " Ацтека " се играе четвъртфинален мач сред Аржентина и Англия. В 51-вата минута, при резултат 0:0, Диего Марадона навлиза на скорост в полето на Англия и пробва двойно подаване с Хорхе Валдано. Топката обаче стига до левия халф на " Трите лъва " Стийв Ходж, който в нескопосания си опит да я почисти параболично я праща към вратаря Питър Шилтън.

Високият 185 см пазач протяга ръце към кълбото, само че е надскочен от тъкмо 20 см по-ниския Марадона. За всички на терена, както и на трибуните, е ясно, че има нещо неправилно.

Но не и за основния арбитър Али Бенасюр.Всички повторения, всички гледни точки демонстрират, че единственият, който има директна видимост към обстановката, е страничният арбитър - българинът Богдан Дочев. След къс размисъл, той се обръща към центъра и подтичва с флагчето, с което демонстрира, че голът е постоянен. Главният арбитър също се обръща към центъра и това значи 1:0 за Аржентина.

Секунди по-късно Марадона запушва устите на критиците с превъзходен гол и дрибъл тръгнал от личното поле и минал през петима британски футболисти. Голът на века утъпква пътеката на Аржентина към втората международна купа, а изявите на Дон Диего го обезсмъртяват вечно в историята на футбола.

На 22 юни преди 346 години крал Чарлз II основава обсерваторията в Гринуич. Меридианът, който минава през нея, е признат за нулев и по отношение на него се дефинира географската дължина. Това обаче се трансформира в интернационална норма едвам в края на 19 век. На Международна конференция през октомври 1884 година е приет интернационалния статут на обсерваторията, тогава е признато и интернационално съглашение меридианът, преминаващ през обсерваторията, да се счита за нулев. Тогава е направена месингова линия в двора, отбелязваща мястото на " нулевия " меридиан.

Любопитен факт е, че сега той не е годен, а актуалния " Нулев меридиан " е преместен за модерните справочни системи с цели 102,5 м източно от астрономическия нулев меридиан на Гринуич. С течение на времето в Гринуичката лаборатория последователно се прибавят извънредно усъвършенствани хороскопи и други принадлежности, като да вземем за пример новите морски хронометри. През 1833 година пък е добавена топката на времето на една от кулите на обсерваторията, тъй че да пада тъкмо в 13.00 ч. и да дава сигнал на корабите по реката. Гринуичката обсерватория е вписана в листата на ЮНЕСКО за международно завещание през 1997 година Част от нея е превърната в музей на астрономията навигацията.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР