Спокойно можем да кажем, че плодовете са една от най-добрите

...
Спокойно можем да кажем, че плодовете са една от най-добрите
Коментари Харесай

Бананът гони депересия

Спокойно можем да кажем, че плодовете са една от най-хубавите храни: те са сладки и сочни, а питателните им свойства нормално са много потребни, написа Мария Алкарас в испанския АВС. Те могат да се ядат когато и да е: за закуска, обяд, вечеря, а също и като десерт. В последна сметка от плодовете не се напълнява, те могат да се употребяват даже през нощта.

Изборът на плодове е голям, като постоянно е по-добре да се избират сезонни плодове, тъй като те са по-здравословни. Има обаче един плод, който е известен когато и да е на годината, а точно бананът. Може да се откри на рафтовете на магазините целогодишно, а също по този начин съдържа огромен брой субстанции, потребни за нашето тяло.

Според ръководителя на отделението по клинично и диетично хранене в университетската болница в Ла Пас доктор Кармен Гомес Кандела бананите имат същите свойства като другите плодове: те са с високо наличие на вода и ниско наличие на протеини и мазнини. Както отбелязва тя, има плодове с високо наличие на мазнини, като авокадо, само че това е изключение. В допълнение, банановите протеини съдържат аминокиселина, наречена триптофан.

Говорейки за свойствата на банана, доктор Гомес Кандела отбелязва, че този плод е значим източник на фибри. „ Интересното е, че съдържа два типа фибри, които способстват за вярното действие на червата “, споделя специалистът. Бананите съдържат разтворими диетични фибри, което забавя усвояването на мазнините и въглехидратите, а също по този начин оказва помощ да се избегне внезапно повишаване на кръвната захар след хранене. „ Като цяло можем да кажем, че фибрите построяват и усъвършенстват действието на стомашно-чревната система “, прибавя Кармен Гомес.

Тя акцентира високото наличие на витамин В6 в бананите. Този витамин е от първостепенно значение за метаболизма (протеини, въглехидрати, мазнини). „ Той също по този начин предизвиква невротрансмисията в мозъчните кафези, която трансформира триптофана в серотонин “, изяснява тя. Този развой е доста значим за развиването на мозъка през детството, той също въздейства върху образуването на кръвни кафези и имунната система.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР