Спокойно и при добра организация преминали изборите зад граница, където

...
Спокойно и при добра организация преминали изборите зад граница, където
Коментари Харесай

Партийните номинации тормозят най-много изборната администрация в чужбина

Спокойно и при добра организация минали изборите зад граница, където се гласоподава в 737 секции в 61 страни . Това регистрира на брифинг външният министър Николай Милков. Нямало е скупчвания пред секциите, там където въпреки всичко е имало опашки, не е било поради организацията от страна на Министерство на външните работи. Той регистрира сполучливи избори макар новото в изборното законодателство. В 245 секции е имало машинен избор, в 6 е имало проблем , като при 4 машини това се е дължало на механически нередовност и, а в две е свършила лентата за печатане на бюлетините.

Малко над 185 000 българи зад граница са упражнили правото си на глас , което е растеж по отношение на предходния избор. Най-много са гласоподавателите в Турция -69 000 души. Над 26 000 са дали своят вот в Обединеното кралство, над 11 000 в Германия, а в Съединени американски щати са дали своят вот над 10 000 българи.

ЦИК работила тази година на по-добро равнище, съгласно оценката на външния министър. Все още проблем остава образуването и назначение на изборните комисии зад граница, по думите. Партийните назначения създавали неодобрение измежду непрекъснатите членове, като главно представителите на политическите партии не се явявали в комисиите зад граница. Затова и Милков ги прикани към отговорно държание при изборите. Съветът на министър Милков е партийните членове да се назначават по-рано. Изборен регион Чужбина ще облекчи организацията по изборите зад граница, съгласно първия ни посланик.

Той още веднъж сложи въпроса за отдалеченото гласоподаване. В Европейски Съюз най-често се употребява гласоподаване по пощата. За изказванията на македонския президент министър Милков напомни, че вписването на българите в Конституцията на РСМ е написано още през лятото на предходната година к ато стихотворец ангажимент. От тогава дейности не е имало. Но България приветства напъните на РСМ в тази сфера. Успешното привършване на подобен един развой би довело до издигане на двустранните връзки на качествено ново равнище, сподели Николай Милков.Това ще даде подтик за започване на договаряния за участието й в Европейски Съюз. В същото време министърът вижда опити за повдигане на градуса на напрежението сред двете страни. Страната ни упорства за равни права за българите в РСМ с останалите нации там. Няма да приемем друг статут за българите, е безапелационната поръчка на Министерство на външните работи, а Милков още веднъж напомни, че първи сме признали РСМ за самостоятелна страна. Македонските българи би трябвало да получат равни права, акцентира още външният министър, който надява да се спре с антибългарската изразителност.

За диалога му с Антъни Блинкън той сподели, че не са влизали в детайлности за заместващо въоръжение за страната ни. Важно било да се подчертаят потребностите ни. Не е получена нота от Русия в Министерство на външните работи за Паметника на Съветската войска, както се твърди в пост на съветското посолство от тази заран. Нота е пристигнала в Министерство на защитата.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР