СподелиВтори кръг от консултации за съставяне на правителство бяха проведени

...
СподелиВтори кръг от консултации за съставяне на правителство бяха проведени
Коментари Харесай

Воюват ли Костадинов и Румен Радев за един и същи електорат?

Сподели
Втори кръг от съвещания за сформиране на държавно управление бяха извършени при президента през днешния ден. Очаквано – опозицията в Народното събрание в лицето на „ Възраждане “, Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ се оповестиха за предварителни избори.

Това, което обаче направи усещане през днешния ден беше острият звук, който от „ Възраждане “ си разрешиха по адрес на президента. От години Румен Радев не е в доста топли връзки с Българска социалистическа партия, които за първи път издигнаха кандидатурата му за президент.

В диалозите през днешния ден сред Радев и Костадин Костадинов прехвърчаха искри. Лидерът на „ Възраждане “ изясни, че партията му няма да получи поддръжка за държавно управление поради „ феодално-олигархичния модел “ и „ олигархично-посланическия модел “, по които се ръководи страната. Страната е в „ безвремие “ и се топи, съобщи още Костадинов.

Той съобщи също по този начин, че президентът носи отговорност за положението в страната, визирайки референдума за еврото.

„ Вие трябваше да застанете в отбрана на българския народ “, акцентира водачът на „ Възраждане “.

„ Това е безусловно погрешно “, отговори Румен Радев и изясни, че без решение на Народното събрание не можел да разпише декрет за осъществяване на референдума.

Това обаче не обезкуражи Костадинов, който съобщи, че е очаквал от президента решителни ограничения за отбрана на законността. „ България ще замязя на естествена страна, когато всички съблюдават законите “, отвърна Румен Радев.

„ Трябва да почитаме институционалността “, настоя президентът.

На какво се дължат тези искри?

Каквото сплотява президента и „ Възраждане “ в общите им политически „ патриотични “ възгледи, ги и настървява един против различен. Това е електоратът. Както и Българска социалистическа партия, по този начин и „ Възраждане “, и Радев се борят за „ патриотичния “ избор. Традиционно той е сред 15 до 20 %.

Че това е по този начин изключително ясно проличава от думите на Костадинов, който в прав текст съобщи на президента, че е изоставил хората, т.е. – електората.

Ако Румен Радев оглави нов политически план, държанието на „ Възраждане “ е изцяло обяснимо – тъй като новата групировка ще се прицели точно към техните гласоподаватели, а това значи „ изсмукване “ на силите на единствено на „ Възраждане “, а и на Българска социалистическа партия.

„ Възраждане “ очевидно започнаха да губят депутати и общински съветници, в случай че това не е част от друга игра. Със сигурност обаче може да се твърди, че разказите, с които си служат и Радев, и „ Възраждане “, а и Българска социалистическа партия, са едни и същи.

Това изключително ясно пролича след битовите сбивания в София, които бяха избрани от горепосочените артисти като невиждани случаи на принуждение на мигранти против българи. Само че след това се оказа, че не става въпрос за компютри, а за компоти.

И от Радев, и от „ Възраждане “, а и от протестиращите в събота юношески организации, които бяха предвождани от съпредседател на една друга „ патриотична “ групировка, беше отправено и внушението, че това се случва поради поети от държавното управление задължения за прибиране на бежанци от Австрия.

Каквито в действителност няма.

Така че на електоралния фронт при идните евроизбори (а евентуално и вероятни предварителни парламентарни) борбата ще е за това кой ще успее да се закичи с ореола на Пръв родолюбец.

 
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР