СподелиПроектът, който правителството одобри за частна болница с педиатрично отделение

...
СподелиПроектът, който правителството одобри за частна болница с педиатрично отделение
Коментари Харесай

Надежда Цекулова само за ДЕБАТИ.БГ: Къде стои частната болница в плановете на държавата за развитие на педиатричната грижа?

Сподели
Проектът, който държавното управление утвърди за частна болница с педиатрично поделение „ Мама и аз “, е напълно нов план на вложителя, за който досега не се е знаело.

Това стана ясно от думите на Надежда Цекулова, която е член на Обществения съвет за построяването на Национална детска болница.

„ Проектът, който беше разгласен от Министерския съвет оня ден, в действителност не е нито един от тези два плана. Той е трети, напълно нов план, за който ние чухме за първи път, откакто Министерският съвет анонсира утвърждението му “, сподели Цекулова в изявление за ДЕБАТИ.БГ.

Тя разясни, че това решение на държавното управление е взето без да има предварителна информация по този проблем.

„ Всъщност ние знаем за предишни капиталови планове на този вложител отпреди две години, отнасящи се до територията на София, тъй като същият вложител има лечебни заведения и в други градове на страната. За София бяха оповестени капиталови планове за една многопрофилна болница с над 500 кревати в Казичене и една детска болница с близо 400 кревати в кв. „ Дианабад “, добави тя.

„ В този ред на мисли ми е доста мъчно да кажа, дали моментът е бил особено селекциониран, или по някакво инцидентно стичане на събитията по този начин се е случило, че още напълно при започване на работата на служебното държавно управление и тъкмо преди празничните дни е взето това решение. Аз не съм човек, който има вяра в съвпаденията, когато става дума за политика, само че би трябвало да отчетем хипотетичната опция в действителност да става дума за съвпадане “, разясни още Цекулова.

По думите ѝ най-големият проблем с частната болница и приключването на фрагменти, от които в здравната система така и така има дефицит.

„ Но когато приказваме за лечебни заведения, нещата не наподобяват толкоз просто и разбиването на съществуващите екипи в съществуващите педиатрични клиники може да докара до доста тежко нарушение на достъпа на децата до качествена здравна помощ. Това е доста сериозен въпрос и е доста сложен. И заради тази причина причините от вида на „ Вие не желаете лекарите да получават високи заплати в частните лечебни заведения, това е комунизъм “ са меко казано неиздържани “, добави тя.

„ Къде тъкмо стои тази болница съгласно проектите на страната за развиване на педиатричната грижа, е един от въпросите, които ние задаваме? Защото нямаме отговор на него “, сподели Надежда Цекулова.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР