СподелиПазарният механизъм вече се прояви при топлоелектрическите централи – видимият

...
СподелиПазарният механизъм вече се прояви при топлоелектрическите централи – видимият
Коментари Харесай

Меглена Антонова само за ДЕБАТИ: Пазарният механизъм се прояви и цяла централа спря да работи, заради скъпия си ток

Сподели
Пазарният механизъм към този момент се прояви при топлоелектрическите централи – забележимият факт е, че цяла централа стопира да работи за неустановен интервал от време, тъй като не може да си пласира силата.

Това разяснява в изявление за ДЕБАТИ Меглена Антонова – началник на програмата и офиса на „ Грийнпийс “ – България във връзка за прекъсването на работата на втората по величина въглищна централа „ Контур Глобал – Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 3 “.

По думите на Антонова единствената останала държавна Топлоелектрическа централа – Марица-изток 2, може да бъде избавена само от държавна помощ, тъй като цената на създавания от нея ток не е конкурентна.

„ Единственото нещо, което може да я избави, това са „ инжекции “ под формата на обществени средства, което не е стабилно във времето. Да не приказваме и че се основава нелоялна държавна конкуренция на пазара на електрическа енергия “, добави Антонова.

Тя напомни, че подобен механизъм е прибавен при енергийната рецесия в Европа. Тогава електрическата енергия от Марица-изток 2 не е изкупувана в целокупност от НЕК. За това е трябвало да се прибегне до няколко заема от БЕХ.
За да си заплаща квоти и въобще да продължи да съществува, тъй че да не изпадне във банкрут. И тези огромни облаги, които бяха насъбрани в края на рецесията, огромна част от тях отидоха да се погасят задълженията към БЕХ “, добави Меглена Антонова.
По думите ѝ при Марица-изток 2 единствената държавна въглищна централа към момента няма готови различни решения за прекосяване към различно произвеждане на сила – каквито проекти има към този момент спряната Марица-изток 3.

„ Единственото, което съм чувала, е за апаратура за хващане на въглерода. С други думи, да продължи централата да работи на въглища. Самата технология за хващане на въглероден диоксид е доста скъпа, не е доста добре развита и евентуално няма да могат да улавят количествата въглероден диоксид, които централата емитира, в случай че желае да работи не цялостен капацитет “, добави тя.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР