СподелиБлъф или реална заплаха е снощната пресконференция на преговорния екип

...
СподелиБлъф или реална заплаха е снощната пресконференция на преговорния екип
Коментари Харесай

Имат ли ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ „фундаментални различия“, или е само извиване на ръце?

Сподели
Блъф или действителна опасност е снощната конференция на преговорния екип на ГЕРБ-СДС, че договарянията с ПП-ДБ за бъдещото ръководство след ротацията са провалени и ще се върви на предварителни избори? Поставеният от кандидатката за министър председател на ГЕРБ Мария Габриел ултиматум е – или до 12 часа на обяд през днешния ден ПП-ДБ декларират, че “имат предпочитание да споделят властта ”, в случай че ли не – тя връща мандата на президента, вид за договаряния с втория мандат на ПП-ДБ няма.

Причината, съгласно Габриел, е, че “различията са фундаментални във връзка с това ГЕРБ да бъде признат като равнопоставен сътрудник ”. Половин час след брифинга на ГЕРБ от ПП-ДБ показаха подготвеност договарянията да продължат в идващите 7 дни, колкото е срокът по Конституция, откакто бъде връчен първият мандат. “… Но не сме подготвени да се откажем от концепцията за явен ангажимент за промени – в регулаторите, в правосъдната система, в службите ”, съобщи съпредседателят на “Демократична България ” Христо Иванов.
Препъни-камъкът
Къде се спънаха продължаващите 10 дни договаряния? Не в състава на държавното управление, обясниха от ПП-ДБ. Според ГЕРБ обаче от обединението атакували персонално всеки техен претендент за министър и отказали контрактувани в началото квоти за министри на ГЕРБ.

Същинският препъни-камък обаче е същият като при започване на договарянията – механизмът за избор и инспекции на претендентите за регулаторите и контролните органи (и мястото на ДПС). Това са тези над 100 индивида, чиято промяна с нови лица може да рестартира държавността – или да продължи да я държи в плен. Процесът е мъчителен за ГЕРБ и Движение за права и свободи, владеещи до момента тези органи, защото не просто би трябвало да правят отстъпка територия, а и да отслабят контрола върху “перманентната власт ”, както е назова преди време съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков.

Проектът за общо съглашение за ръководство, който от ГЕРБ-СДС отхвърлят да подпишат, съдържа ясните периоди и механизъм за избор в регулаторите, в това число и ролята на други партии в тези процеси – да се схваща Движение за права и свободи.
Няма непокътната квота за Движение за права и свободи
“Не си слагаме за цел да изолираме Движение за права и свободи. Би било отлично за всички, в случай че Движение за права и свободи излъчи кандидатура, която да няма никакви подозрения за корупция. Но те би трябвало да бъдат сложени в условия на конкуренция, в това число значими инспекции на всички условия и най-после да решим дружно (с ГЕРБ, б.а.) кои са най-хубавите, а всяка от страните да има право на несъгласие ”, изясни Христо Иванов. Изводът – няма непокътната квота за Движение за права и свободи поради приноса им за евроатлантическото и конституционно болшинство и (формалния) отвод от присъединяване в изпълнителната власт.

Фактът, че в последния миг ГЕРБ предложиха да има ротация единствено на сегашния министър председател в оставка Николай Денков с Габриел, без други смени на министри, единствено и единствено да не се подписва съглашение, удостоверява обаче мощната взаимозависимост от Движение за права и свободи и дългогодишната сглобка сред двете политически сили. Според Мария Габриел от ГЕРБ са настояли да не се подписва в този момент съглашението, с цел да продължи работата по него – откакто има различия, и да бъде гласуван съставът на настоящето държавно управление единствено със промяна на премиера и вицепремиера. Но от ПП-ДБ са подготвени да дадат на ГЕРБ поисканите Министерство на вътрешните работи, Министерство на външните работи, както и министерствата на културата, на образованието, на нововъведенията и растежа и на екологията – и, несъмнено, премиера.
Тактически ход
С тактическия ход с ултиматума ГЕРБ се пробва да трансферира отговорността за протичащото се на ПП-ДБ и да наложи решения в своя изгода, употребявайки напън в последния миг. От партията на Бойко Борисов са наясно, че техният сътрудник в миналите 9 месеца ръководство няма други стратегически съдружници, на които да разчита, с цел да образува парламентарно болшинство и да продължи с промяната в правосъдната система и напъните за присъединение към еврозоната и Шенген.

Но и ГЕРБ нямат варианти – едно са ситуативните “плаващи болшинства ”, напълно друго управническа коалиция с Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и/или “Възраждане ”. Евроатлантизмът им е “подпечатан ” точно посредством съюза им с ПП-ДБ, техни политически съперници, и в партията на Борисов схващат тази диалектика.

Социологически изследвания на “Алфа Рисърч ” и “Маркет Линкс ” от последните дни демонстрираха, че въпреки властта да не се употребява с високо утвърждение, по-голяма част от българските жители избират ротацията да се състои, в сравнение с да има нови избори. Данните потвърдиха известното и без сондажи – при възможни предварителни избори разпределението на силите ще повтори сегашното такова, затова и безалтернативността на съюзите.
Целта на ултиматума
С ултиматума ГЕРБ основават напрежение, каквото правеха и до момента, скъсявайки времевата рамка, с цел да реализиран задачите си. Въпреки че различията по подписването на съглашението са известни от петък, 15 март, екипът на ГЕРБ гръмна новината за неуспеха 15 часа преди Габриел да влезе в президентството, с цел да получи мандат за сформиране на държавно управление.

Бойко Борисов официално не участваше в диалозите, съветвайки Габриел “да си намерения добре дали ще може да работи с непознати министри ”, въпреки че девет месеца като вицепремиер и министър на външните работи тя работеше точно с “чужди ” министри. Вчера обаче съпредседателят на Демократична България Атанас Атанасов прикани Борисов да се намеси – и той сигурно ще се възползва, с цел да се появи като deus ex machina и да се откри излаз.

Следват нови договаряния.

Коментарът е оповестен в Дойче Веле. Заглавието е на ДЕБАТИ. БГ.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР