Спирдон СпирдоновСагата с придобиването на нови изтребители за българските Военновъздушни

...
Спирдон СпирдоновСагата с придобиването на нови изтребители за българските Военновъздушни
Коментари Харесай

Не е добре да останем без бойна авиация

Спирдон Спирдонов

Сагата с придобиването на нови изтребители за българските Военновъздушни сили (ВВС) продължава най-малко 15 години. Т.е. от приемането ни за пълноправни членове на НАТО. Всеки може да си направи сметка какъв брой депутати, държавни управления, министри на защитата и на финансите се смениха в същото време. И какъв брой от тях се лутаха в дебрите на процедурите или държаха на своето, което не всеки път съвпадаше с разбирането и мнението на военните.

Така пристигна 12 април тази година В Дубровник на срещата във формат " 16 плюс 1 " министър председателят Бойко Борисов разяснява опцията до 10 май да бъде подписано авансово съглашение сред България и Съединени американски щати за закупуването на нови 8 изтребителя Ф-16, а договорката да мине през Народното събрание преди лятната му почивка. Той даде обещание изтребителите да бъдат закупени незабавно щом договорката стане факт. " Парите сме отделили и сега, в който стане факт договорката, тогава влизаме незабавно, актуализираме бюджета с тази сума и плащаме. Така че по отношение на по кое време, какъв брой и по какъв начин - аз съм заречен да бъде бързо. " Да не протакаме, бе безапелационен той, и по тази причина неговото схващане било да приключим и да дадем на нашите летци най-хубавото, което има.

Нашите летци фактически чакат. Доста от тях не дочакаха, минаха в пенсия. Другите летят на проклинаните от някои политици МиГ-29, които служат на родната авиация

към този момент 30 години и могат още

Затова щеше да е доста хубаво да се случи прогнозата на министър-председателя. Както и заканата му: " Те желаят най-висока цена, ние желаеме най-ниска. Те желаят оптимално надалеч във времето, ние желаеме незабавно и въз основата на това, когато пристигна да беседвам аз с президента Тръмп, надлежно ще ви приказвам какъв компромис съм подготвен да приема и какъв не. "

Така пристигна 3 юни тази година. Американският Конгрес сподели, че няма нищо срещу договорка с България. Късно вечерта нашето Министерство на защитата, напълно разбираемо, побърза да пусне известие, което трябваше да излъчи сигнал за добре свършена работа. И започнаха сметките. Колко лв. са 1,6 милиарда $ за 8 многоцелеви изтребителя Ф-16 Блок-70? Може ли да падне цената на 1,2 милиарда $? Със или без Данък добавена стойност е? Искат ли американците да ни излъжат, или ние не им познаваме технологията на договаряния и подписване на сходни покупко-продажби? (Последното прочее си го бяхме признали още при гласуването в Народното събрание.) Наложи се да се намеси посолството на Съединени американски щати у нас и да коментира нещата, въпреки че надали всички схванаха защо става дума. В същия глас бе и известието на компанията " Локхийд Мартин ".

По всичко проличава, че

цената е висока

В интерес на истината имаше предизвестия за сходен резултат, в това число и от президента, само че се залагаше на договарянията. Сравненията с другите страни, които купуват същите самолети, като Бахрейн и Словакия, няма да спрат. Колко са правилни и справедливи, е различен въпрос. Едва ли при такива търговски взаимоотношения всичко е толкоз транспарантно, с цел да сме уверени, че и в нашия случай ще знаем нещата до последния им подробност.

Какво да вършим? При всички случаи бойната ни авиация не трябва да остава на земята. Нейното приземяване ще бъде в огромна степен пагубно за цялата ни войска и за отбраната на националната сигурност като цяло. Който си мисли, че с тези пари ще вдигне опазването на здравето и пенсиите, би могъл да заплати по-късно доста по-висока цена. Самочувствието на една страна се крепи и на нейните въоръжени сили. За България това е историческа истина. Както се споделя - и преди, и след 9 септември. За страдание обаче, в последно време загубихме навика да се учим от предишното си.

Бойко Борисов е задължен да удържи на думите си, т.е. колкото може по-скоро и на търпима цена да обезпечи самолети на Военновъздушните сили. Народното събрание направи задоволително отстъпки. Със 130 гласа даде право на избрания от него преговорен екип да се отклони от заложените в плана разноски от 1,8 милиарда лева Не бива да се позволява тази договорка да се трансформира в неуспеха на годината. Както не трябва бюджетът, т.е. хората у нас, да страда от това.

В същото време всеки следва да си направи своята равносметка. На първо място, трябваше ли да има война сред президента и ръководещото болшинство, изключително в лицето на Цветан Цветанов, която стигна до игнориране на мнението, а за какво да не кажем - и на експертизата на президента? На второ място, не е ли неотложно да се спре с протакането на този план? Само Народното събрание има три решения по него. Ако последват още три, няма да имаме потребност от самолети. На трето място, трябваше ли с политическо решение да кажем на другите продавачи на изтребители, че не се нуждаем от тях? А в случай че се наложи да ги потърсим още веднъж?

Сроковете към този момент стават все по-кратки.

От 3 юни текат двете седмици

в които държавното управление във Вашингтон ще даде план на контракт. Според Министерството на защитата предстоящата цена за придобиване на самолетите с пакет от нужните бойни качества ще бъде в границите на 1,2 милиарда $. Но американците желаеха 1,7 милиарда $ (над 2,9 милиарда лева.), и то без Данък добавена стойност. А в случай че тази прекомерно висока цена бъде платена? Това би заплашило финансирането на плановете за военноморските сили и сухопътните войски. Отиването на решение за диалози с други участници в процедурата е алтернатива. Тя обаче не е панацея. Национално отговорно е държавното управление и преговорният екип да реализират в диалозите с сътрудниците си в Съединени американски щати рационална и позволена за българите цена. А Народното събрание да не стои настрани.

Без авиация, споделяше един военачалник, няма нация. Някои допълват, че няма и народна власт. Изводът е противоречив, само че ще бъде повече от унизително съседите от юг да пазят въздушните ни граници. Така както някои страни на Балканите с наведени глави преглъщат сходна обстановка. Ето за какво виновните фактори у нас би трябвало да се вземат в ръце и да обезпечат боеспособни изтребители на рационална и търпима от българите цена.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР