Спирането на презастрояването е едно от основните обещания, с които

...
Коментари Харесай

Д-р Делян Георгиев: Районният кмет има какво да направи против презастрояването

Спирането на презастрояването е едно от главните обещания, с които доктор Делян Георгиев е определен за кмет на столичния регион " Изгрев " през ноември 2019 година Той е единственият областен кмет от Българска социалистическа партия в София. На идната година броят на строителните позволения за нови здания в региона внезапно понижа, а през 2021 година до момента са единствено три. Д-р Георгиев изиска и референдум за мораториум срещу застрояването в региона, само че не получи утвърждение от Столичния общински съвет. По специалност е доктор. Завършил е Медицинския университет - София. Работи в Центъра за незабавна здравна помощ, където доближи до шеф промяна за София и София-област. Владее съветски, британски, шведски и сръбски език. Женен е, с три деца.
През 2020 година издадените позволения за градеж на нови здания в " Изгрев " са единствено три, до момента в който предходната година в региона имаше строителен взрив. На какво се дължи този поврат?
- От трите позволения двете са от Направление " Архитектура и градоустройство " (НАГ) и единствено едно е от районната администрация. То е за частна къща в " Изток ", чиито притежатели взеха решение да я съборят и да изградят на терена дребна 5-етажна кооперация, каквото разрешава проектът. Този вид парцели са частни и няма по какъв начин притежателите да бъдат спрени да строят в границите на закона. Още в предизборната акция едно от главните ми обещания беше да направя всичко допустимо, с цел да се спре презастрояването. Ясно е, че няма по какъв начин да стане в огромни мащаби, само че може да бъде контролирано и тъкмо това направихме.
Какво по-точно направихте?
- Откакто съм кмет, не съм разрешил да се продаде или да се строи върху нито един общински терен, макар че имаме непрекъснати запитвания. Нямам и желание да го направя до края на мандата си. Прекомерното застрояване се дължи и на това, че до 2019 година беше в ход безразборна и всеобща търговия с общински парцели и терени.

Освен това извънредно прецизно съм следил всяко от многочислените претенции за позволения за градеж. И би трябвало да ви кажа, че към 80% от тях не бяха законосъобразни, не отговаряха на проекта и условията, само че все пак бяха подадени. Имаме няколко каузи за отказано позволение за градеж, за отказана виза, които са в развой, а имаме и извоювани каузи по такива проблеми.

И като прибавим и общия тренд за София, в която през 2020 година разрешителните за градеж са намалели с към 30%, стигаме до нашия спад от 85% в броя им спрямо 2019 година
Тоест районните кметове не са напълно безсилни против презастрояването?
- Това, което могат да вършат, е да си отварят очите. Сградите над пет етажа са от компетенциите на НАГ. Разрешителните се дават от основния проектант или акредитиран от него. Но районният кмет би трябвало доста деликатно да следи какво се случва с това позволение, дали дава отговор на всички нормативни уредби, какъв е самият парцел. Обжалвам в съда позволение, издадено от основния проектант на София, за градеж на ВиК на бъдеща огромна постройка в " Изгрев ". Липсват две дребни, само че основни неща, поради които мисля, че ще печеля делото в съда. Но в случай че не ги видиш или решиш да ги пропуснеш, към този момент да са почнали да строят блока.
Капитал - брой 23 Това, че особено за " Изток " общият организационен проект не планува високо строителство, евентуално също работи във ваша посока, т.е. нещата са от компетенцията на районния кмет?
- За " Изток " е по този начин. Докато за " Дианабад " по проект е заложено високо строителство. В едната част на " Изгрев " - също. Не мога да спра да вземем за пример следващата 20-етажна постройка, чието строителство евентуално ще стартира тази година върху терена на някогашния цех " Металокерамика ". Но всичко е в НАГ и мен единствено ще ме уведомят, по кое време е открита строителната площадка.
Много ли са общинските терени?
- Вече не, само че не са и толкоз малко. Достатъчно са, с цел да се получи още един огромен взрив на застрояването. Най-голямото застрояване в региона беше 2018-2019 година, когато на общински и частни терени се позволи строителство на разнообразни високоетажни здания - на " Тинтява ", на " Г.М. Димитров " на метростанцията и против комплекса " Диана " - на мястото на някогашните заводи и някогашния цех " Фурнир ".
Какво тъкмо значи прекалено застрояване съгласно вас?
- Вижте какво се случва към метростанцията на " Г.М. Димитров ". Там се строят няколко блока с по 200 - 300 жилището. Те са на самия бул., само че съответната разпоредба не позволява изход на колите непосредствено на него. Сутрин колите на живеещите в тези блокове би трябвало да излизат по ул. " Николай Хайтов ", която е дребна квартална уличка и е единственият излаз на целия квартал към бул. " Драган Цанков ", а в час пик той е задръстен от двупосочния трафик - " Младост " - центъра.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР