Спирането на доставките от Украйна и Русия рязко вдига цените.

...
Спирането на доставките от Украйна и Русия рязко вдига цените.
Коментари Харесай

Стоманата стана скъпа или липсваща и удари строителството

Спирането на доставките от Украйна и Русия внезапно подвига цените. Българските производители също са под натиска на поскъпнали първични материали. Ефектът се придвижва върху строителството, а някои от плановете се замразяват.
Недостиг и растящи цени. Пред това са изправени както производителите и търговците на стомана, по този начин и строителните компании, които употребяват продуктите им. След като внезапното повишаване на енергоносителите подвигна разноските на компаниите през последните месеци, в този момент войната в Украйна и наложените наказания против Русия в допълнение утежняват обстановката, като лимитират вноса на първични материали и артикули. Следвайки пазарния тренд, различните източници също стават все по-труднодостъпни и неизгодни. А резултатът към този момент се усеща и надолу по веригата, като част от вложителите в здания замразяват плановете си.
Извън пазара
" Когато един огромен експортьор на метал като Украйна не е на пазара, е неизбежно да има дефицит ", разяснява ръководителят на Българската асоциация на металургичната промишленост (БАМИ) Антон Петров. Освен подготвени артикули страната доставя и към 15% от желязната руда в Европа. Други 15% пък идват от Русия. " Така се получава един забележителен % първични материали - от руда до заготовки, които не могат да бъдат доставени в Европа. А това води до увеличено търсене на скрап и внезапно повишение на цените му ", добави той.
" Когато един огромен експортьор на метал като Украйна не е на пазара, неизбежно е да има дефицит ", споделя Антон Петров, ръководител на Българската асоциация на металургичната промишленост Фотограф: Юлия Лазарова
Този дефицит визира директно и двата производителя на стомана в България - " Стомана индъстри " (част от гръцката Viohalco), която работи със скрап, и " Промет стиил " край Бургас, която е благосъстоятелност на украинската група " Метинвест " и употребява украински заготовки, каквито сега не се вършат. След като още в първия ден на съветската офанзива " Метинвест " спря двата си завода в Мариупол, неотдавна разгласи, че приключват работа и мощностите в Запорожие.
Реклама
По данни за 2020 година общото произвеждане на " Стомана индъстри " и " Промет стиил " е към 930 хиляди тона, като огромна част от него се изнася, най-вече в Европа. Отделно в страната се внасят стоманени артикули (малко над 1 млн. тона през 2020 г.), главно от прилежащи страни (Турция, Гърция, Румъния, Сърбия), само че пръти и профили по принцип идват и от Украйна. Така с изключение на при суровините резултатът от войната ще се усети отчасти и при продуктите.

Подобна е обстановката в цяла Европа, където за последната седмица цените са скочили с 22% до 1160 евро/тон по данни на Kallanish Commodities, представени от Bloomberg. Проблемът с доставките идва по две линии. От една страна, спрени са индустриални мощности в Украйна - единият от петте най-големи експортьора на стомана, където войната затвори и заводите на ArcelorMittal. От друга страна, съветските производители имат проблем с износа към Европейски Съюз поради наложените наказания на олигарси от бранша.
Без опция
Според Петров за дефицита както на първични материали, по този начин и на подготвена продукция сега има и чисто спекулативни аргументи. " Много търговци чакат още по-високи цени и задържат продажбите. Един производител това не може да си го разреши, само че за търговците това е обстановка, в която могат да извлекат спомагателна облага и не можем да ги виним ", сподели той.

На доктрина съществува опция първични материали да се купуват непосредствено от Русия, само че на процедура тя е неизползваема. " Първо, поради транспортното разстояние. Второ, заплащането е доста комплицирано заради рестриктивните мерки. Трето, има забележителен риск доставката да попадне под ембарго. Не на последно място е и репутационният риск ", сподели Петров. Застраховките също нарастват, изключително в случай че превозът е в Черно море. Затова съгласно него Русия сега не е действителна опция.
Реклама
Поскъпването на горивата и превоза лимитира и географския регион, от който могат да се търсят първични материали. " В изискванията на ниско търсене може да се намерят райони с дъмпингови цени, само че сега е тъкмо противоположното ", добави Петров.

Възможно решение са доставките от Турция, която също е голям производител. Цените обаче и там са нарастнали фрапантно поради пренасоченото търсене. По думите на Петров няма елементарен отговор: " Металите са като петрола - каквото е за теб, такова е за всички. " А това дружно с поскъпналите енергоносители кара българските производители ежедневно да актуализират цените си. " Следиш какво се случва през днешния ден и се опитваш да пресметнеш какъв брой ще ти коства крайният артикул. Не можеш да планираш дълготрайно, планираш ден за ден и много нервно ", сподели Петров.
По веригата
Цялата неустановеност се предава надолу по веригата. Според вложител в дребна кооперация, в случай че преди желязото е коствало 1.50 лева./кг, в този момент върви по 2.30 лева./кг, а също така мъчно се намира. " В страната има количества, само че всички чакат цените да се вдигнат ", счита той.

Заради нарушените доставки обаче има и действителен дефицит, който внезапно оскъпява стоманата и изправя пазара пред може би най-сериозното предизвикателство за последните години, безапелационни са от една от най-големите строителни компании - " Главболгарстрой ". По техни данни единствено в границите на една седмица суровото желязо е скочило с близо 20% - от 1.65 лева./кг на 1.95 лева./кг. " В момента, с цел да купиш желязо, би трябвало да платиш 100% предплатено и отново не е несъмнено, че нещо няма да се случи по веригата, тъй като доставката е през Черно море ", сподели изпълнителният шеф Мая Пенчева.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Енергетика 3 Енергетика 1 Войната в Украйна 2 Енергетика 3 Право 1 Войната в Украйна 2 Енергетика 3 Енергетика Реклама
Освен на арматурно желязо Русия и Украйна са съществени производители и на листова стомана. Заради спрените доставки от там цените на продукта към този момент надвишиха 2500 евро/тон. Реално Русия продава на вътрешния си пазар, само че за непознатите компании разплащанията са на практика невъзможни. Остават и незнайните със самия превоз през Черно море.

Подобна е картината като цяло в света, тъй като дефицитът на едно място незабавно рефлектира върху търсенето на друго. В резултат на това производители като Турция и Иран също стартират спекулативно да подвигат цените. Под въпрос е и опцията им да покрият потребностите, които се пренасочват към тях поради сегашната обстановка. " Според мен те сега са затрупани със запитвания, освен от нас и други балкански страни, с които по принцип работят, само че евентуално и от Западна Европа. Съмнявам се, че ще съумеят да реагират. Освен това Турция има и доста огромно вътрешно ползване ", изясни Пенчева.
Новите сметки
Поскъпването на горивата и превоза прави доставките от по-далечни дестинации безсмислени и се отразява освен на стоманата, само че и на други строителни материали като дървесина, алуминий и бетон. " Индексацията беше 30% допреди войната, сега никой не може да каже. В капиталовото строителство единственият ни буфер е да не продаваме - строим, считаме себестойността и тогава решаваме каква е цената ", сподели Пенчева. Подобна е практиката в целия бранш сега - частните вложители са спрели продажбите и изчакват да приключи грубият градеж, с цел да знаят какъв брой им е излязла инвестицията. Едва тогава ще дефинират и цената, на която да продават.

Към частните вложители, на които извършва строителството, " Главболгарстрой " отразява новите цени на материалите на ежеседмична база. " Ние индексираме договорите всяка седмица, клиентите ни заплащат авансово, а ние плащаме на доставчиците. Така съумяваме да спрем цената, да я фиксираме. Но това е седмица за седмица ", изясни Пенчева.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
Тези неизбежни индексации обаче към този момент карат някои от клиентите да премислят или напряко да замразят плановете си. Други пък се пробват да усъвършенстват. Проблемът обаче е, че повишаване има при главните материали, от които мъчно може да се спести.
" Не удостоверяваме някои цени по контракти за публични поръчки, тъй като няма уговорка заиндексация ", споделя Мая Пенчева, изпълнителен шеф на " Главболгарстрой " Източник: ГБС
Скокът се отразява и на опциите на фирмите да извършват подписаните публични поръчки. " В момента сме в догадка да не удостоверяваме някои цени на възложителите ", изясни Пенчева. Основният проблем по думите й е, че към момента няма уговорка за индексация въз основа на борсовите цени, каквато държавното управление беше дало обещание да вкара, с цел да отбрани сектора. Така цените в контракти, подписани преди шест месеца или преди година, са на процедура безусловно нереалистични сега.

Големият проблем е, че сега никой не може да предвижда по кое време ценовият растеж ще се успокои, защото той значително е обвързван със обстановка в Украйна. След удара, който понесоха от повишаването на разнообразни материали и енергоносители, скокът при стоманата и другите метали в допълнение затруднява производителите и строителните компании. А възможен продължаващ растеж в цените на електрическата енергия и газа може да принуди още европейски производители да затворят.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Иглика Филипова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР