Специфичните изисквания за производство на малки количества храни в домашни

...
Специфичните изисквания за производство на малки количества храни в домашни
Коментари Харесай

Вкарват домашните храни в закон

Специфичните условия за произвеждане на дребни количества храни в домашни условия следва да се регламентират в разпоредба. Документът е импортиран за разглеждане от специалистите в министерството и задачата е да приготви административен акт, с който да се даде видимост на този тип храни.

Това изясни заместник-министърът на земеделието Георги Събев по време на онлайн семинара „ CAP4US: Фермерски и занаятчийски храни – какво (не) знаем “, оповестиха от Министерството на земеделието. 

В полемиката участваха специалисти по тематиката в страната, производители и представители на сектора. Бяха разисквани и тематики, свързани с концепциите за нормативна дефиниция за фермерските пазари и домашните храни, както и вероятностите за производителите. Според заместник-министър Събев тази тематика е известна и необятно използвана в други страни в Европейския съюз. 

Преди дни той напомни, че в границите на Европейската стратегията „ От фермата до трапезата “ се търсят и подтикват способи за съкращаване на пътя от производителите до потребителите. 

Земеделският заместник-министър изрази вяра, че търсенето на оперативни решения, ще даде опция на производителите в селските райони да легализират продукцията си, гарантирайки сигурността на крайните артикули, само че и да изсветлят активността, която практикуват. По отношение на противозаконната продажба на хранителни артикули заместник-министърът на земеделието разяснява, че този тип сива стопанска система оказва напън върху легалните производители. „ Трябва да се търсят принадлежности и способи, които да оказват помощ по легален метод и да дават благоприятни условия на останалите поданици на селските региони за предпазване на техния занаят “, безапелационен бе Събев. Според него, сполучливият път е даването на видимост, която ускорява контрола обвързван с предлагането на производството. „ Има нужда от правила, които да дават опция на физически лица да оферират продукцията си “, изясни той. 

Вчера в Министерството на земеделието се състоя третото съвещание на работната група по въпросите, свързани с правене на предложение за основаване на механизъм за взаимодействие сред българските производители и търговски вериги. Георги Събев показа европейски  практики за обозначаване на артикули. Той обърна внимание, че е належащо прецизиране в определенията, с цел да не бъдат подвеждани потребителите.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР