Специално за България сутрин иконата на балканската музика Лепа Брена

...
Специално за България сутрин иконата на балканската музика Лепа Брена
Коментари Харесай

Това беше най-невероятният концерт: Лепа Брена за Васил Левски

Специално за " България заран " иконата на балканската музика Лепа Брена описа за грандиозния си концерт на стадион Васил Левски преди 33 години, за срещата ѝ с Ванга, за войните в някогашна Югославия и за салдото сред професионален и персонален живот.

С Лепа Брена се срещна репортерът Димитър Минчев в приятната конюнктура на хотел Милениум.

" Всичките ми стремежи и фантазии са елементарни. Искам фамилията ми, децата ми, да се развиват обикновено, желая да бъдат здрави, да имат лични фамилии и деца. Внуците са нещото, което ще ни направи същински щастливи. Няма нищо друго на света, което да те направи по-щастлив от това да прегърнеш внуците си и своите деца. Когато се замисля за нещата, които в последно време се случиха, като ковид, когато целият свят заседна, моето предпочитание беше всички хора да бъдат здрави.

Не одобрявам войни. Случващото се сега сред Русия и Украйна не е по никакъв начин надалеч от нас и това, което се случва там ме натъжава, тъй като ние не можем да създадем нищо. От професионална позиция фантазиите ми са да върша нови песни, които да радват хората и да не преставам да пея ", сподели именитата певица пред Bulgaria ON AIR.

Тя дефинира музиката като водата, която си проправя сама пътя и добави, че всеки интервал си има своята музика. Според нея балканската музика през днешния ден заимства доста от Америка посредством интернет.

" Младите хора трансформират музиката през днешния ден. Всеки, който употребява обществените мрежи, към този момент има своята лична естрада. Смятам, че е вярно всеки да има късмет. В предишното беше друго, артистите трябваше да заплащат на разнообразни екипи от хора, които да ги снимат, да вършат аранжименти за тях.

Днес, с помощта на интернет, всеки има късмет да се развива. Ако можеш да пееш и създаваш музика, можеш да я споделяш в Instagram, Youtube и по този начин е почтено. Всеки, който няма нужните средства, само че има гений, може да стане прочут. Това ме прави щастлива. Така някой може да види, че имаш неповторим гений и да ти помогне да се развиеш. Това е позитивната страна на интернет. Съществува и отрицателна страна. Сърцето в Instagram не значи, че някой те харесва.

Целувката, прегръдката, поддръжката, фамилията, сътрудниците на работа – това са същинските неща в живота. Ако имам два-три милиона лайкове в Instagram, аз съм щастлива, само че като експерт. Важно е да разделяме персоналното от професионалното, същинското от виртуалното. В наши дни всеки е с телефон в ръка. Развитието на интернет прави хората самотни, те не знаят какво значи обич – това ме плаши. Не си приказваме между тях, не предизвикваме мисленето си, губи се емоционалността, губи се персоналният контакт. Това ме тормози за новото потомство. Когато бях дете, нямах даже стационарен телефон. Технологиите занапред започваха да се развиват ", описа Лепа Брена.

Легендарната изпълнителка показа, че се работи мъчно по общи планове с други реализатори.

" Ако въпросният артист е въпреки това, а би трябвало да изпълняваме по малкия екран дружно, става комплицирано. Колаборациите изискват огромно обмисляне и добра организация. Когато става дума за турнета с дълготрайност 6 месеца или цяла година, те изискват предварителна организация с година по-рано. Просто е доста комплицирано, другояче бих желала да направя дуети с доста положителни артисти – одобрявам дуети, само че цялата тази организация го прави комплицирано и изморително ", изясни певицата.

Лепа Брена посочи, че в нейната компания Grand Production за 14 години са основани нови звезди и доста от тях са извънредно сполучливи в този момент, като Александра Приович, Дарко Лазич, Милица Павлович, Милица Тодорович.

" Целта ми за Grand Production беше да дам късмет на младежи, да им дам платформа. Точно като малко птиче в гнездото, което знаеш, че ще отлети един ден. Аз знам, че всички те пеят добре, само че се нуждаят от поддръжка, някой да им вдъхне кураж. С времето те натрупват убеденост и публика, по този начин съумяват да се открият като реализатори. Младите и надарени артисти не би трябвало да се самозабравят, а непрекъснато да предизвикат себе си и да се стремят да реализират още и още. Те би трябвало да работят над себе си непрекъснато.

Талантът е единствено 10% от живота ти, останалите 90% са усърдна работа. Понякога човек се проваля и пада – изтупваш се, избърсваш си сълзите, изправяш се и продължаваш напред – това е животът. Падала съм доста пъти, печелила съм доста пъти, само че в моя живот всичко, което желая, е да бъда щастлива и да нося наслада на хората ", разкри тя.

Известната изпълнителка описа какво си спомня от далечната дата 24 юли 1990 година

" Беше необикновено време за мен. Работих с огромен екип от 30 души, снимах филми и всичко се случваше доста елементарно, тъй като тогава бях доста млада, само момиче в групата. Тогавашният ми продуцент и управител беше неповторим човек. Винаги ми обясняваше какво ме чака, какво ще се случи с мен, приготвяше ме.

Когато ми сподели, че ще пеем в България и ще имам концерт на стадион Васил Левски, аз му споделих, че е изцяло вманиачен, тъй като това е непозната страна. Тогава не имах вяра толкоз в себе си, тъй като до тогава бях пяла на концерти единствено в Югославия. Нямаше стадион в някогашна Югославия, където да не съм пяла дружно със " Сладки грех ". Бях пяла и в други страни, само че в никакъв случай на огромни игрища. За мен да пея на Васил Левски звучеше като задачата невъзможна.

Преди концерта бях отседнала във вилата на някогашния социалистически водач Тодор Живков, с цел да се приготвя и да си облека роклята, която подготвихме особено.

Когато видях хеликоптера на Живков, бях изумена, тъй като беше голям. Никога не бях летяла с нещо толкоз голямо – това беше боен хеликоптер. Минахме над един стадион, който беше празен. Казах на останалите: " Вижте, празен е! Ще приключим бързо и ще вървим да вечеряме! ". Оказа се, че не е този стадион и продължихме да летим.

След това минахме над различен празен стадион и взех решение, че можем да се връщаме във вилата и да си почиваме. Доближавахме се още повече до него и започнах да виждам сцената в средата на терена. Там беше моята тайфа " Сладки грех ". Изплаших се, не можех да допускам, че това е допустимо. Как можех да допускам, че над 120 хиляди души ме чакаха на стадиона. Тогава се обърнах към водача и го попитах: " Ще ми дадеш ли бутилката коняк, който по-рано ми предложи? Наистина би трябвало да пийна ".

 width=

За първи път в живота си се появих с голям хеликоптер на концерт в друга страна, където хората даже не приказват моя език. Пилотът ми изясни, че ще държи хеликоптера на 10 сантиметра от сцената, аз ще сляза и шоуто ще стартира. В този интервал аз към този момент се бях изморила от Лепа Брена. Работех прекалено много, повече от 8 години и си мислех, че няма какво повече да ми се случи. Мислех си, че към този момент няма какво да ме развълнува.

Когато се изправих на сцената – почувствах силата. Това чувство е фантазия за всеки един артист. Това беше най-невероятният концерт, който в миналото съм имала. Този концерт промени живота ми.

Ходих при Ванга. Страхувах се какво ли ще ми каже. Не бях сигурна дали желая да знам бъдещето си. Споделих ѝ, че ми се желае да спра да пея, изморена съм, не ми се пътува. Трябва да имаш своя персонален живот, своите интимни връзки, обич, семейство, другари, би трябвало да можеш умерено да отидеш в парка, в магазина.

Това постоянно е било цел в живота ми, тъй като салдото сред персонален живот и професионалните задължения ме прави естествен човек. Обичам да върша елементарни неща – от време на време сготвям, от време на време оправям облеклата си, обичам да чета, да се разхождам, да върша йога, да плавам. Често не ми харесва да бъда известна и ми се желае да бъда елементарен човек. Този баланс, за който приказвам, е най-важното нещо в живота на всеки човек.

Ванга беше неповторима. Ако можех, в този момент щях да я прегърна, тъй като всяко нещо, което тя ми сподели, след това се сбъдна. Съжалявам, че тогава не можах да вникна в думите ѝ и да я схвана. Тогава тя ми сподели: " Брена, няма да си почиваш и идната година ще дойдеш от небето ". Тогава ми се струваше невероятно. Каза ми, че ще имам огромна къща, където ще живеят доста музиканти и всички те ще работят за мен. А тогава нямах самообладание да пристигна празник и да си умря от сътрудниците от групата. Каза ми и доста персонални неща.

Тогава не желаех да се бракосъчетавам, не ме интересуваше изключително, тъй като желаех да намеря верния човек. Ванга ми сподели, че ще се оженя, ще имам деца. Мислех си, че когато се прибера ще не помни всичко, което ми е споделила, само че едно по едно предсказанията ѝ започнаха да се сбъдват.

Най-голямата истина, която тя ми сподели, беше, че ще пея цялостен живот. С годините одъртявам и съзнавам по какъв начин пеенето е моята карма. Знам, че пребивавам, с цел да върша хората щастливи ", описа още Лепа Брена.

Легендарната изпълнителка разказа усещанията си от българската аудитория, като дефинира българите като доста прочувствени хора.

" Аз усетих силата на града. Не мога да я опиша с думи, само че когато пристигнах за първи път в София и надлежно в България, почувствах прилив от хубава сила в тялото си. Ако българите те харесват, те ще ти го покажат. Много са почтени, което ми подхожда, тъй като и аз съм такава. Хората от шоубизнеса – артисти, артисти, музиканти – ние сме една концепция по-чувствителни от другите хора. Просто усещаме по различен метод нещата. Народите на Балканите много си приличаме. Българите харесват нашата музика и ритми ", настоя тя.

По думите на Лепа Брена кариерата ѝ доста се е трансформирала от концерта на националния стадион Васил Левски до през днешния ден.

" По това време обстановката в моята страна се променяше. Югославия беше във война от 1991 до 1995 година и последователно страната се разпадаше на нови дребни страни. За мен като певица, Югославия ми принадлежеше. Харесвах Югославия, тъй като в политическо и икономическо отношение страната беше като Европейския съюз преди той даже да съществува. Имахме един президент, елементарно обменяхме пари, можехме да пътуваме и да плащаме елементарно на всички места по света. Хората пътуваха сред страните с дребна персонална карта. Когато Югославия беше унищожена, разграничена стопански и политически, в Европа към този момент се беше появил Европейският съюз, който се основаваше на същата концепция като тази на Тито. Бях доста тъжна, че страната ми е разрушена. И за какво? За нищо ", сподели искрено певицата.

Тя разказа кариерата си с три песни – Ja nemam drugi dom ( " Я немам други дом " ), Nezna zena ( " Нежна жена " ) и Hajde da se volimo ( " Хайде да се волимо " ).

" Това са три песни, които изясняват коя е Лепа Брена. Когато войната стартира, концепцията ѝ беше да унищожи личността на хората в страната. Мислех си, че това е краят на моята кариера вечно. Омъжих се, роди се първият ми наследник Стефан.

Съпругът ми Слободан Живойнович беше прочут тенисист. Моето семейство се трансформира в най-важното нещо за мен. То е нещо, което до тогава не бях имала и внезапно нещата се трансформираха – имах подкрепящ и обичащ брачен партньор, имах дете. Раждането на сина ми изцяло ме промени. Детето ме направи приключен човек.

През 1998 година нещата започнаха да се случват както Ванга ми предсказа. По това време хората от разединена Югославия се деляха поради своята народност или вяра. Но песните нямат паспорт, вяра. Те се популяризират на всички места и ние не можем да ги спрем на границата, нали по този начин? Не можем да възпрем хубавите страсти.

Всеки, който носи в себе си положителна сила, е харесван от хората. Започнах да пея още веднъж, направих нов албум и нещата започнаха да се движат както досега. Единствената разлика беше, че имах 3 деца – Филип, Стефан и Виктор – и брачен партньор, с огромен капацитет, който постоянно ме поддържаше и ми помагаше, когато създавах компанията, макар че редом работеше и по своите бизнеси. Започнах още веднъж и с концертите и кариерата ми продължи ", описа Лепа Брена.

Легендата в музиката желае да основава музика, която носи хубава сила.

" Пея от 42 години и осъзнах, че е доста значимо за новото потомство да усещат заряда на песента. Младите обичат да се забавляват, не ги интересува политика или стопанска система и по тази причина в музиката не би трябвало да ги има. Шоубизнесът би трябвало да бъде шоубизнес, настрана от политика и стопанска система. Нашата работа е да сътворяваме страсти у хората – може да бъде рев, може да бъде смях и веселба. Чрез нашето творчество хората могат да изразят насъбраните в тях усеща. Подготвям една ария, която ще излезе през зимата, само че още занапред знам, че ще бъде добра и сполучлива. Имам положително предусещане. Ще се постарая да я издам през декември ", съобщи изпълнителката.

Короната на кралица на турбофолка не се носи елементарно, акцентира Лепа. Според нея една сполучлива изпълнителка може да бъде и елементарна майка и брачна половинка.

" Хората, основали понятието " турбофолк ", не могат да обяснят по естествен метод музиката, която аз извършвам. Българи, сърби, гърци – всички ние сме балканци. В нашата музика ние смесваме доста сила, разнообразни ритми. Това, което аз и моите композитори вършим, е да смесваме поп и фолк. Тази композиция е като едно положително пиво – като водка с портокалов сок, джин с тоник или като вино от разнообразни сортове грозде. В началото на кариерата ми, когато направих песента " Cacak " ( " Чачак " ), тя беше фолк ария с диско темп. Правила съм и доста типичен поп песни " Маче мое ", " Perice moja merice " ( " Перице, моя мерице " ), " Udji Slobodno " ( " Уджи Слободно " ).

Когато видя някой да подлага на критика моето творчество, само че не го схваща, когато някой каже " Брена е фолк певица " – не! Брена е фолк, поп, дискофолк и попфолк певица, тъй като ние балканците знаем по какъв начин да смесваме всички тези ритми дружно. Ако считаме, че короната на турбофолка и Лепа Брена са като положително пиво – аз съм доста щастлива, тъй като съм постигнала най-големия триумф измежду балканците с балканска музика.

Аз мога да бъда суперзвезда на сцената, само че у дома съм елементарна майка, брачна половинка, сестра, другарка и нищо повече. Това ме прави кралица. Успявам да уравновесявам сред професионалния и персоналния си живот и двата да действат взаимно по едно и също време. Така съм щастлива и в двата аспекта ", заключи звездата на сръбската музика.

 

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР