Специалният пратеник на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар коментира

...
Специалният пратеник на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар коментира
Коментари Харесай

САЩ: РСМ да промени конституцията си, какъвто ангажимент пое

Специалният делегат на Съединени американски щати за Западните Балкани Габриел Ескобар разяснява нуждата от конституционни промени в Северна Македония, които са поети като ангажимент в преговорната рамка на страната, с цел да може след края на скрининг процеса да стартира отварянето на преговорните глави за участие в Европейски Съюз. Той направи това в интервю за " Гласът на Америка ", представено от Българска телеграфна агенция.

По думите му, най-сериозната грижа е, че ще бъде изгубено време, в случай че измененията в конституцията не станат факт до края на скрининг процеса, поради отхвърли на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ да ги поддържа. Председателят на опозиционната партия Християн Мицкоски твърди, че няма да поддържат промени в конституцията, които се отнасят до вписването на българите в главния закон „ в този състав на Народното събрание и при такива условия ”.

Ние не желаеме опозицията да поддържа премиера. Очакваме опозицията да поддържа евроатлантическия път на Северна Македония. Това е най-хубавият контракт, който имаме, мисля, че той е рационален и би трябвало да продължим напред допустимо най-бързо. Затова се надявам, че всички страни на политическия набор (в Северна Македония) поддържат нужните промени, с цел да можем да продължим в напредването на кандидатурата на Северна Македония, споделя в изявлението Ескобар.

Той показва, че по тези въпроси са водени диалози с опозицията, без да конкретизира получените отговори и добавя, че „ доверието в процеса на разширение зависи от Северна Македония и всички, както в Европейския съюз, по този начин и в политическите структури на Северна Македония, би трябвало да създадат всичко допустимо това да се случи ”.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР