Специалният кореспондент на KP.RU Александър Коц разказва за това как

...
Специалният кореспондент на KP.RU Александър Коц разказва за това как
Коментари Харесай

Пески са наши! Армията на ДНР освободи ключово селище край Донецк

Специалният сътрудник на KP.RU Александър Коц споделя за това по какъв начин съюзническите сили изцяло поеха контрола върху Пески и започнаха атака против вражеските укрепени региони в село Первомайское.

Ако осемгодишната блокада на Донецк беше нещо като голямата паст на някакъв звяр, то Пески беше най-големият му зъб, впил се в сърцето на Донбас. Някогашният влиятелен вилен регион на регионалния център се трансформира в синоним на смъртоносна опасност, която жъне своята годишна продукция през всичките тези осем години - живота на цивилните поданици на Донбас.

Оттук, на практика от предградията, се извършваше непрекъснат артилерийски обстрел на столицата на ДНР. Същото обитаемо място беше обсъждано от командването на въоръжените сили на Украйна като плацдарм за щурма на самия Донецк. При сериозна офанзива от летището до центъра на града на танк – дистанцията е до 15 минути.

Опитайте се да си визиите това невидимо чувство за непрекъсната заплаха, в което децата израснаха и потеглиха на учебно заведение, звуците на детонациите, които са станали прочут декор, ежедневните траурни вести... Днес тези хора въздъхнаха с облекчение. Една опасност по-малко. И от обстоятелството, че това се случи някак инцидентно, като дребна чертичка в фронтовия отчет на Министерството на защитата, към момента е мъчно да се повярва.

Овладяването на Пески, естествено дава освен психически и лечебен резултат. Оттук е допустимо да се развие настъплението както към Карловка, нараствайки броя на квадратните километри към западната граница на ДНР, по този начин и на север - към Водяни, който се намира в покрайнините на Авдеевка и е един от ключовете към завладяването на този град. Загубата на това село ще затрудни съществено логистиката на съперника.

През последните няколко дни работя в региона на Пески, наблюдавайки по какъв начин 11-ти полк на ДНР и танковият батальон „ Сомалия “ изтръгват селото от врага улица по улица. Щурмоваците в плътна градска борба разчистват къща след къща, артилерията щедро поръсва позициите на въоръжените сили на Украйна, намиращи се единствено на десетки метри от нашите войски.

Танковете думкат както с директно ориентиране, по този начин и с „ навесен “ огън /по балистична крива/. Във втория случай танкът играе ролята на артилерия, единствено че остава невредим за противобатарейните системи, с които Украйна е снабдена в обилие от западните си сътрудници.

Ето един многотонен исполин излиза от убежището и по познатия му маршрут потегля към позициите пред Пески. Три изстрела, отстъпва назад към горичката, където зеленината към момента прикрива техниката.

По какви цели работите сега? - запитвам командира на танковата рота от 11-ти полк „ Сухой “.

- Работим по планувани цели, по точки, откъдето съперникът корегира огъня. Това е нашият приоритет номер едно сега. Провеждат корекциите за огъня по нашата пехота, за нашите огневи точки. Унищожаваме ДОТ-овете.

- Разстоянието до врага е много огромно. Как успявате да го улучите?

- Имаме опит към този момент, научени сме, знаем по какъв начин се бие „ навесно “. В момента задачите ни не са в Пески, а в Первомайское, идващото село.

- Отдавна ли воюваш?

- От 2015г.

Какъв беше преди войната?

- Учех.

- Танковете сериозна опасност ли са за врага?

- Наскоро гледах видео, питаха „ укропа “: кое е най-ужасното оръжие за вас? Той споделя: не, най-лошото е, когато танковете работят. Защото те вижда. Танкът работи в множеството случаи с директно ориентиране, с пряк огън. В началото беше доста мъчно. Учихме се, учихме се към този момент в борбите. Преди това се готвехме за едно, само че в действителност се оказа напълно друго. И вследствие на по-нататъшните дейности ние гладко продължихме напред. Продължихме напред и научихавахме от ден на ден и повече.

Когато започнаха първите укрепени линии на защитата, първият път, вторият се учехме, беше тежко, в този момент при третата и четвъртата линии, към този момент е доста по-лесно и разбираш повече врага: по какъв начин ще работи, какво ще прави. Може да стяга багра или, в противен случай, незабавно да ви потисне.

- Вашите момчета, танкистите локални ли са?

- Не, не всички. Някои са от Донбас, други са от Украйна.

- А кой е от Украйна?

- Аз, да вземем за пример, аз съм от Житомир.

- Как попаднахте тук?

- През 2014 година родителите ми пристигнаха тук да се бият. А аз бях там, бях на 17 години, вманиачен юноша, всички скачат и аз скачам по митингите. Скачах, скачах и по-късно се срещам и поддържам връзка с родителите си, те ми споделят: ето това е по този начин, това въобще не е по този начин. А в действителност по малкия екран описват напълно друго. Като да вземем за пример, „ сепарите “ изяждат и последното куче, подмокрят се и така нататък

И по този начин мислих, мислих, мислих, изоставих тези мои прелестни другари, които в този момент са в Десния бранш, в Азов, в миналото бяха футболни ултраси, в този момент всичките са полукриминални. Обаждат ми се, пожелават „ благополучие, здраве “.

Искаш ли да ги поздравиш?

- Приятели, ще се срещнем скоро. Надявам се към този момент да сме се видели. Но при всички случаи ще се срещнем скоро.

- През коя година дойдохте тук от Житомир?

- През 2015 година Веднага отидох в танковите войски. По това време бях стрелец-оператор в 9-ти полк. Това беше в Мариуполското направление.

- А за какво танковете? Гражданска специализация?

- Не, въобще не е обвързвано. Хареса ми и взех решение да се опитвам. Седнах при стрелеца. Опитах. Сега към този момент съм наедрял и крепък, само че тогава бях дребен, слаб. Дадоха ми униформа, от модела " Флора ". А тя ми е огромна, ти пътуваш в танка, тангентата те бие по врата. Нервничиш, вълнението е голямо. Но единствено до първия изстрел - и тогава към този момент разбрах: това е, ще бъда тук. Нито пехотата, нито артилерията към този момент не представляваха интерес.

Танкът избълва облаци дизелов пушек и се втурна към огневата позиция - с цел да унищожава укрепения регион в Первомайское, осигурявайки напредването на нашите войски.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР