Специални ефекти ни връщат към несъвършенствата на обективите в края

...
Специални ефекти ни връщат към несъвършенствата на обективите в края
Коментари Харесай

Гунди - една легенда за любов и футбол

Специални резултати ни връщат към " несъвършенствата " на обективите в края на 60-те 3000 костюма са ушини особено за кино лентата, нашумял артист и начинаеща актриса в основните функции
 

Тази седмица бе обявено, че са завършили фотосите на кино лентата " Гунди - легенда за любовта ", който споделя за живота на огромния български футболист Георги Аспарухов. Начинът, по който е снимана продукцията, техниките, употребявани от режисьори и оператори, както и цялата атмосфера връщат по неповторим метод фена към невероятното житие на един от най-обичаните българи.
--> Предизвикателството
За Гунди има доста документални филми, само че игрална продукция до момента никой не се е осмелявал да направи. Причините са ясни - Гунди е легенда, образец за извънреден футболен гений и морални качества. Аспарухов почина доста млад в злополука на 30 юни 1971 година, когато живота си губи и неговият съотборник Никола Котков. Именно тази ранна гибел остави Гунди вечно на върха - и във футбола, и в сърцата на феновете. Гунди е реликва освен за всички левскари, само че и отвън синия тим. Операторът Борис Славков, режисьорът Димитър Димитров, сценаристът Емил Бонев и всички останали, съдействали за снимането на кино лентата с знание, гений и голям мурафет трансформират загатна за Гунди в магична действителност.


Краят на едно голямо изпитание
По думите на продуцентите - Иван Христов и Андрей Арнаудов - за пресъздаването на епохата актьорите и масовката са сменили близо 3000 костюма, ушити особено за задачата, в това число екипите на футболните тимове от края на 60-те години. Декорите и самите местоположения са деликатно подбирани и подготвяни месеци преди старта на фотосите, тъй че да пасват на историята. Близо 200 подиуми и над 1000 гледни точки, снимани със специфични анаморфни обективи, ще оживеят на огромния екран и ще опишат сантименталната история на Гунди (в ролята Павел Иванов) и неговата брачна половинка Величка Маркова-Лита (изиграна от Александра Свиленова). " Най-вълнуващият стадий от основаването на кино лентата завърши. Всички сме доста въодушевени, само че и малко тъжни, че свърши. Бяхме омагьосани от историята, която описваме във кино лентата. Тази магия като че ли ни даваше сили да преодолеем предизвикателните условия в разгара на лятото и насъбраната отмалялост. Сега нямам самообладание да стартира работа по монтажа ", споделя режисьорът Димитър Димитров.
Като при Фреди Меркюри
За да се усети духът от края на 60-те и началото на 70-те, филмът е сниман със специфични анаморфни обективи Hawk V Lite Vintage 74. Тази серия пресъздава " несъвършенствата " на обективите, употребявани в предишното в киноиндустрията. За разлика от актуалната техника, която демонстрира кристално чист облик, тези обективи, благодарение на съвременна технология, придават чувство за маслено платно. Подобни обективи са употребявани при снимането на холивудски продукции, една от които " Бохемска рапсодия " за живота на Фреди Меркюри. За да се укрепи този резултат, креативният екип изготвя така наречен LUT (Look Up Table) - специфична таблица с цветове, които симулират кино емулсия Eastman Kodak 5274, типични за съвсем всички качествени филми през 60-те и 70-те на ХХ век. Машината на времето ще ни върне в интервала сред 1959 и 1971 година с помощта на специфичните резултати (CGI), за които се грижат копродуцентите на кино лентата ImmerseFX (Visual Effects Studio).



" Реализирането на кино лентата " Гунди - легенда за любовта " е една сбъдната професионална фантазия и несъизмеримо предизвикателство ", споделя операторът Борис Славков.
Сценарият като магия
" Това е сън нескрито. Сътворихме го с гений и безрезервност. Заедно ", хвали се сценаристът Емил Бонев. " Аз съм уплашена леко, само че се надявам, че този филм няма да бъде сълзлива мелодрама. Имам религия, че ще стане нещо хубаво. Искам да покажа, че Георги беше елементарен, крепко стъпил на земята човек ", споделя Лита - вдовицата на Гунди. " Не смяташе, че е звезда. Да го покажем друг с деликатността, чувствителността, със смирението и честността. Качества, които бяха възпитани от родителите му у него ", не крие страстите си Маркова.
Да изиграеш Гунди
Двама са актьорите, чиято отговорност е най-голяма, с цел да може фенът да разбере това, което се е случило. Павел Иванов (в ролята на Гунди) е един от най-нашумелите артисти. Завършва НАТФИЗ през 2016 година при Стефан Данаилов, само че още през 2014 става част от трупата на Народен спектакъл " Иван Вазов ". През 2016 година името му добива известност и в малкия екран, с помощта на сериала " Полицаите от края на града ". Следват участия и в други тв формати, последният от които е ситкомът " Татковци ". Павел Иванов обикаля страната и Европа и с пътуващи спектакли.

" С Лита се запознахме на снимачната площадка. Тази прочувствена среща беше черешката на тортата след дългата ми подготовка за този филм ", показа артистът. " Как се изиграва Георги Аспарухов? С доста труд. Аз и екипът разчитаме на подготовка и на тъкмо този метод на живот, който е имал Аспарухов. Винаги е бил на линия за началото на деня и постоянно си е тръгвал финален ", споделя Иванов.

Един от най-трудните за него моменти била физическата подготовка, защото Аспарухов е бил " спортист от международно равнище ".



Александра Свиленова (в ролята на Лита) е изгряващият гений в една от основните функции във кино лентата - тази на Величка Маркова - брачната половинка, най-голяма обич и ентусиазъм за Гунди. Това е първата огромна роля в киното за актрисата, която учи " Актьорско майсторско за трагичен спектакъл " в класа на проф. Ивайло Христов. Александра взе участие още в представлението на Учебен спектакъл НАТФИЗ: " Шексперимент ".
Да създадеш филм за една легенда
Димитър Димитров е добре прочут на феновете като режисьор на известните сериали " Отдел търсене ", " Дяволското гърло ", " Откраднат живот ", " Връзки ", " Дървото на живота ", " Съни Бийч ", " Мен не ме мислете " и още доста други. Дебюта си в игралното кино прави на 27 година с кино лентата " Събирач на трупове ". Има опит и в късометражното и документалното кино.

Операторското майсторство е в ръцете на Борис Славков. Работил по сериалите " Войната на буквите ", " Отдел търсене ", " Откраднат живот ", " Дяволското гърло ", " Съни бийч ", " Мен не ме мислете ", както и по филмите " Шекспир като улично куче ", " Всичко, което тя написа ", " Събирач на трупове ". В душата на плана и негов сценарист е Емил Бонев. След като  приключва НАТФИЗ " Кръстьо Сарафов ", Емил Бонев има 60 функции и национални награди. Автор е на пиесите " Морска сол ", " Пакетче семки ", " Покер ", " Кантон 117 ", " $910 ", играни в страната и чужбина. Драматургичен съветник и диалогист е на кино лентата " Пазачът на мъртвите " на Илиян Симеонов и сценарист на лентите " Прогноза " на Зорница София и " Засукан свят " на Мариус Куркински. Като основен сценарист Емил Бонев се подписва под сериалите " Морска сол ", " Недадените " и " Скъпи наследници ". Режисьор е на десетки театрални спектакли.

" Гунди - легенда за любовта " следва да излезе на огромен екран през 2024 година Филмът е продукция на " Междинна станция " на Иван Христов и Андрей Арнаудов, а изпълнителен продуцент е Васил Булянски.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР