Специалната прокуратура на Албания (СПАК) поиска бившият министър-председател Сали Бериша

...
Специалната прокуратура на Албания (СПАК) поиска бившият министър-председател Сали Бериша
Коментари Харесай

Полиция ще пази Сали Бериша по време на домашния му арест

Специалната прокуратура на Албания (СПАК) изиска някогашният министър-председател Сали Бериша да бъде охраняван от полиция на вратата, до момента в който е под домакински арест, и да му бъде неразрешено да поддържа връзка с други хора, които не са част от фамилията, заяви „ Албениън пост “.

По този въпрос Специалният съд за битка с корупцията и проведената престъпност (GJKKO) разгласи, че ще излезе с решение по мярката против него на 28 декември.

Страната на някогашния министър председател уточни, че тази мярка е голословна и че се прави за възмездие.

" Домашният арест е обвързване на този, на който е натрапен. Това, което казвате, се отнася за лица, чиито периоди за задържане са изтекли, които са рискови. Това не може да се съпоставя с господин Бериша. Нямаше никакви причини за това. " - съобщи неговият бранител Генч Гьокутай.

Ситуацията, акцентира юристът Крешник Спахиу, е зародила вследствие на процесуалните нарушавания на някогашния министър председател.

" Всеки жител на Република Албания, в случай че откаже да извърши решението на съда по отношение на мярката за сигурност " обвързване за явяване ", ще попадне в пандиза с по-строга мярка за персонална сигурност. Откакто е направен Наказателно-процесуалният кодекс, това е специфичното предписание. Когато прокуратурата установи, че обвиненият отхвърля ограниченията за сигурност, тя изисква по-строги ограничения. " - съобщи Спахиу.

Така, съгласно анализатора, в тази ситуация с Бериша СПАК просто е извършил задължението си:

" Беше невиждано обвинен за корупция да бъде разследван гратис. В 100% от наказателната процедура не се признава случай, в който обвинен в корупция да е бил разследван гратис. Бериша е бил фаворизиран от СПАК и е бил третиран неравностойно, като го е облагодетелствал със " обвързване да се яви ". "

Междувременно политологът Шпенди Гаши повдига въпроса за " подозренията, подбудени от желаната мярка ".

" По създание, дали става въпрос за използване на елементарна правна процедура, или за блокиране на водача на опозицията? Това деяние блокира масовизирането на опозиционните отряди и оставя опозицията без началник на идващите избори. Така че моралният му дух спада. " - съобщи Гаши.

Спахиу пояснява обстановката по друг метод. Според него " триковете " на Бериша, с цел да избегне задължението да се яви, са принудили Специалната прокуратура да промени правната си позиция.

" Ако жителят Бериша се яви в правосъдната полиция в дните, избрани от съда, няма да се наложи да бъде задържан ", твърди юристът.

Бериша е упрекнат в пасивна корупция по въпроса за приватизацията на някогашния състезателен клуб " Партизани ", поради което SPAK изиска домакински арест.

Последното пристигна като мярка, откакто депутатът не се съобрази с решението на съда, обещано на 20 октомври, с което му беше наложено обвързване да се яви и възбрана да напуща страната.

Заседанието ще бъде ръководено от арбитър Гьока, който Бериша не е пропущал нито една опция да нападна.

Всичко това се случва, откакто Скупщината на Албания утвърди със 75 гласа " за " настояването на СПАК да бъдат изменени ограниченията за сигурност на Бериша. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР