Специализираният съд остави в ареста председателят на Държавната агенция за

...
Специализираният съд остави в ареста председателят на Държавната агенция за
Коментари Харесай

Петър Харалампиев остава в ареста

Специализираният съд остави в ареста ръководителят на Държавната организация за българите в чужбина Петър Харалампиев, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Повече от четири часа Специализираният углавен съд преглежда ограниченията за неотклонение на арестуваните и упрекнати за корупционния скандал с български документи.

В ареста остават и основният секретар на организацията Красимир Томов, както и третият, за който прокуратурата изиска взимане на мярка “задържане под стража ” - Марко Стойов. Четвъртата обвинена бе освободена още в сряда против парична гаранция поради здравословното й положение и поради отзивчивостта пред проверяващите.

Съдът почете настояването на прокуратурата, която изиска непрекъснат арест за ръководителя на организацията Петър Харалампиев, на основния секретар Красимир Томов и на Стойов. Според обвиняването незаконната скица за подкупи, против които се издават удостоверения за български генезис е почнала да работи още от юли предходната година, когато Харалампиев е оглавил организацията.

Така спецсъдът взе за тримата най-тежката мярка за неотклонение, само че определението предстои на обжалване или митинг пред по-горната инстанция – Апелативен профилиран съд.

Адвокатът на Харалампиев - Николай Кокинов съобщи, че по делото не е открит нито един лев по някои от обвинените.

„ В кориците по делото има редица протоколи, в които са отразени открити обилни парични суми у разнообразни лица, в това число са събрани доказателства и са открити конфискувани биткойн портфейли като има доказателства, че част от паричните средства по подкупите се трансферират във виртуални валути ”, сподели прокурор Ангел Кънев. Той уточни, че в тази връзка има също назначени експертизи, това ще се изследва също.

„ Разследването е на много ранен стадий, проучването на паричните потоци е почнало едвам от през вчерашния ден като са предоставени и данъчни проверки във връзка с голям брой лица, освен във връзка с обвинените. Търсим съдействието освен на КПКОНПИ и на Национална агенция за приходите, и на сходни фискални органи в прилежащи страни ” сподели той.

Заместник-главният прокурор Иван Гешев дефинира следствието и корупцията в ДАБЧ като " без аналог в новата ни история ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР