Специализираният наказателен съд прекрати делото срещу Ветко и Маринела Арабаджиеви

...
Специализираният наказателен съд прекрати делото срещу Ветко и Маринела Арабаджиеви
Коментари Харесай

Неочакван обрат по делото срещу Ветко и Маринела

Специализираният углавен съд приключи делото против Ветко и Маринела Арабаджиеви и го върна на прокуратурата. Освен това сдът промени ограниченията им за неотклонение от „ задържане под стража “ в " домакински ареста ". За Маринела Арабаджиева бе разпоредено неотложно осъществяване. Ветко Арабаджиев ще изчака арестуван решението на апелативния спецсъд.

Решението на спецсъда пристигна след целодневно съвещание, препирни и редица претенции от отбраната и прокуратурата, оповестява Канал 3.

В началото на правосъдното съвещание прокуратурата изиска отказ на правосъдния състав по делото против Ветко, Маринела Арабаджиеви, сина им Вълчо и още петима с претекст зародили подозрения за преднамереност. Те са подсъдими за присъединяване в проведена незаконна група за данъчни измами, укриване на налози и пране на пари в продължение на 6 година

Като претекст за настояването прокурорите по делото акцентираха, че досега при 4 процедури съдът се е произнесъл за ограниченията за неотклонение на Ветко и Маринела Арабаджиеви без претекстове, което довело до опорочаване на правосъдните актове, а и те след това били анулирани от апелативния спецсъд. Държавното обвиняване разгласи и че откакто съдът разпоредил на 28 май т.г. неотложно освобождение от ареста на Маринела, защото трансформирал мярката й в домакински арест, съвсем незабавно решението било изпратено в ареста, а митингът на прокурорите и особеното искане за прекъсване на незабавното осъществяване на мярката не бил изпратен и по този начин подсъдимата била освободена. Според прокурорите по делото те са били в обстановка на неравнопоставеност.

От своя страна част от юристите на подсъдимите желаеха отказ на прокурорите по делото с претекстове, че не стартирали процедура за в допълнение искане от Испания по отношение на наказателното гонене на Ветко и че бавят започването на делото всъщност. От прокуратурата отвърнаха, че Ветко Арабаджиев е предаден на българското правораздаване от Испания абсолютно и няма проблем с обвиняването му за данъчни закононарушения.

След заседание съдът отхвърли да се води с претекст, че липсват учредения за подозрение за преднамереност или каквато и да е заинтригуваност на който и да е от правосъдния състав. Обяснено бе, че правосъдният състав има право да изложи своето виждане по въпроса за ограниченията за неотклонение и че той не смята да е показал каквато и да е преднамереност и заинтригуваност. А неналичието на претекстове към правосъдните актове, в случай че има такава, се взема решение от касационната инстанция. Частната тъжба и митингът не стопират осъществяване на правосъдно определение, съобщи още съдът.

Съдът отхвърли и настояването за отказ на прокурорите по делото с претекст, че не са позволили нарушавания.

Последваха нови претенции на юристите към съда – за изцяло преустановяване на делото и връщането му на прокуратурата, с цел да обясни обвиняването, както и да промени ограниченията за неотклонение на Ветко и Маринела Арабаджиеви от непрекъснат арест в по-леки.

Арабаджиеви се включиха в правосъдното съвещание по скайп от столична болница.

Разследването против Арабаджиеви стартира преди 2 година, само че едвам през март 2019 година съпрузите бяха арестувани в дома на Георги Семерджиев в Кабрера де Мар покрай Барселона и екстрадирани по-късно в България. КПКОНПИ наложи запори на имуществото им за над 300 млн.лв.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР