Специализираният наказателен съд оправда бившия здравен министър Петър Москов по

...
Специализираният наказателен съд оправда бившия здравен министър Петър Москов по
Коментари Харесай

Съдът оправда Петър Москов за дарените ваксини от Турция

Специализираният углавен съд оправда някогашния здравен министър Петър Москов по обвинението свързани с дарените ваксини от Турция. Това заяви самият той в профила си във Facebook. До момента от съда не са разгласили присъдата, а последното съвещание по делото е било на 15 октомври. Не е ясно също дали прокуратурата ще апелира.

Москов бе упрекнат за това, че на 9 юли 2015 година, в качеството си министър на опазването на здравето не е извършил служебните си отговорности, като е приел подаяние от турското Министерство на здравеопазването - 100 000 дози ваксина за деца „ Пентаксим -0.5 мл “ и 100 000 дози ваксина за „ Хепатит Б “ – „ Еувакс Б “, които не са позволени за приложимост в България и не биха могли да отговорят на потребностите на имунизационния календар в страната. Според прокуратурата от дейностите на Москов са настъпили нездравословни последствия за Министерството на здравеопазването от веществен темперамент в размер на 325 233.87 лева Освен това е основано съмнение към Министерството на здравеопазването, както и съмнение у жителите към имунизирането на децата. Заедно с някогашния министър към наказателна отговорност бяха привлечени тогавашният му заместник Адам Персенски и още трима души от от „ Бул Био НЦЗПБ ” ЕООД.

100 000 дози " Пентаксим " и 100 000 дози " Еувакс " бяха дарени на България от Турция след решение на Министерския съвет. Те дойдоха у нас напролет на 2015 година и с тях се имунизират бебета на 2, 3 и 4 месеца. Срещу това България подари на Турция 5 млн. дози БЦЖ ваксина. До размяната на дарения се стигна след няколко години провалени търгове в Министерство на здравеопазването и непрекъснати неналичия на наложителните ваксини за бебета и деца.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР