Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу

...
Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу
Коментари Харесай

Повдигнаха обвинение на бившия шеф на Агенцията за българите в чужбина

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания углавен съд обвинителен акт против някогашния ръководител на Държавната организация за българите в чужбина Петър Харалампиев някогашния основен секретар на организацията и други две лица. Те са предадени на съд за присъединяване в проведена незаконна група, основана за искане и приемане на подкупи, търговия с въздействие и изпиране на пари.

Ръководителят на държавната организация е притеглен към наказателна отговорност за това, че от началото на юли 2017 година до 29 октомври 2018 година, в качеството му на длъжностно лице, е управлявал проведена незаконна група. В това си качество той персонално е желал и получавал подкупи за издаване без законово съображение на удостоверения за български генезис на непознати жители – в някои случаи експресно (дори в границите на един работен ден). Харалампиев е упражнявал и търговия с въздействие – притискал със закани за санкции и уволняване заместник-председател на организацията той да подписва заповедите за издаване удостоверенията и самите удостоверения, както и останалите актове по процедурата за издаването им.

По три обвинявания ще дава отговор и някогашният основен секретар на организацията. Освен за присъединяване в незаконната група, той е упрекнат за търговия с въздействие и изпиране на пари.

В банков сейф К.Т. е държал 181 930 евро, 152 770 лв., 32 250 щатски $ и 15 английски паунда с обща левова равноценност 563 936.93 лв., които не е заявил и за които е знаел, че са добити посредством тежки умишлени закононарушения, осъществени от проведената незаконна група.

Председателят и основният секретар на ДАБЧ са направили и голям брой длъжностни закононарушения, свързани с работата им с обществени финансови запаси - злоупотреби със служебни коли, горива, средства за бонуси и заплати и други Те са отразени в направени по искане на Специализираната прокуратура отчети на АДФИ, а нанесените на ДАБЧ вреди се възвръщат на вноски. По тези обстоятелства и доказателства са отделени материали в настрана досъдебно произвеждане.

Харалампиев оглавяваше организацията през май 2017 година Преди това три години е бил заместител регионален шеф на област София. Той е бил и изпълнителен шеф и член на управителния съвет на фондация "Българе ". Харалампиев е водач на национално придвижване "БГ родолюбец ".След арестите някогашният шеф на отдел "Българско поданство " в правосъдното министерство Катя Матева разгласи, че има доказателства, че Вътрешна македонска революционна организация и Красимир Каракачанов се устоят от продажба на българско поданство.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР