Специализираната прокуратура е образувала разследване във връзка с евентуално извършено

...
Специализираната прокуратура е образувала разследване във връзка с евентуално извършено
Коментари Харесай

Прокуратурата разследва депутатът Лъчезар Иванов за пране на пари

Специализираната прокуратура е образувала следствие по отношение на вероятно осъществено закононарушение от страна на депутат с букви Л.И., сподели представителят на Специализираната прокуратура прокурор Христо Кръстев пред Българска телеграфна агенция.
Още по тематиката
Досъдебното произвеждане е било формирано по отношение на инспекция, осъществена от КПКОНПИ, постъпила в прокуратурата в средата на юли месец. Наблюдаващият прокурор е решил че има данни за вероятно осъществено закононарушение по член 253 от Наказателен кодекс - пране на пари.

Преди месец заяви, че ДАНС, КПКОНПИ и прокуратурата ревизират депутата от ГЕРБ Лъзечар Иванов за пране на пари.

Депутатът е правил консултантска активност за американска компания, която създава лекарствени артикули. Вместо заплащане в пари, той е получавал акции на сдружението. Няколко години по-късно депутатът продава част от акциите си на борсата и осъществя огромна облага - 1 600 000 $. Тогава става обект на интерес от страна на службите, които стартират инспекция. Така звучи в резюме казусът, разказан от " Свободна Европа ".

Лъчезар Иванов е депутат от ГЕРБ за шести следващ път. Политическата му кариера стартира още през 2005 година, когато влиза в Народното събрание от Национална движение „Симеон Втори". През март 2007 година става самостоятелен народен представител, който ще поддържа новосъздаденото тогава съдружие ГЕРБ. Оттогава Иванов непроменяемо е депутат от партията на Бойко Борисов и близостта му с някогашния министър председател е обществено известна.

Успоредно с парламентарната си активност, той не крие, че като доктор от години работи и с американската компания Enzolytics , в чието управление е българинът Хари Жабилов. Името му нашумя в България през предишното десетилетие около създаването на препарат за лекуване на ХИВ и няколко типа рак. Продуктът е тестван още преди 1989 година от починалия му татко доктор Хари Жабилов.

Актуалният сюжет, свързващ Иванов с компанията на Жабилов-младши, стартира с контракт за консултантски услуги от 2018 година В него е записано, че за активността си депутатът ще получи 20 млн. акции на сдружението. В началото на 2021 година Иванов продава посредством капиталов медиатор част от акциите си на фондовата борса в Ню Йорк и съгласно неофициална информация на " Свободна Европа " осъществя облага на обща стойност над 1.6 млн. $.

Два самостоятелни един от различен източника удостоверяват, че преводите на парите от покупко-продажбите с акциите на депутата към негова банкова сметка са станали мотив за инспекция по Закона за ограниченията против изпирането на пари в Държавната организация " Национална сигурност " (ДАНС). Впоследствие организацията подава информация по случая на Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добито имущество (КПКОНПИ).

По думите на Лъчезар Стоянов пред " Свободна Европа ", подписвайки консултантския контракт с Enzolytics, той е получил опция да се снабди с 20 млн. акции на компанията на закрепена цена от 0.0001 $ за акция, с които обаче не е могъл да търгува незабавно на борсата.

" През 2018 година съм получил акциите, които, не знам до каква степен знаете, се блокират, когато ги получиш - смисъл, когато подпишеш контракта, не ги реализираш незабавно на финансовите пазари ", твърди Иванов, допълвайки, че това е повода да не ги уточни в имуществената си декларация за въпросната година.

Те не попадат и в заявеното от него имущество за 2019 и 2020 година, само че той твърди, че е отчел облагата от тях, дружно с останалите му дялове от компанията, в края на мандата на 44-ото, както и при влизането си в 45-ото Народно заседание (НС) напролет на 2021 година Декларациите за предходната година на лицата, заемащи обществени длъжности, обаче още не са оповестени в регистъра на КПКОНПИ.

" В мига, в който съм ги получил, незабавно съм ги записал, с цел да нямам проблеми. Вписани са и в този момент, при входящата [декларация в 46-ото НС], отново ще ги впиша, единствено че разликата ще бъде в това, че част от акциите са осъществени. Също ще напиша какъв брой ми остават и ще си напиша всичко останало ", споделя още Иванов с уточнението, че е получил акциите " физически " чак през този януари.

Депутатът твърди, че незабавно по-късно ги е трансформирал в електронни акции, с цел да подписа контракт с медиатор, който да оперира с тях на фондовата борса в Ню Йорк. По думите му този развой е минал през всички наложителни инспекции в Съединени американски щати и България.

Моментът, в който наетият от него медиатор стартира да търгува акциите му, съответствува със скок на Enzolytics на нюйоркската борса. По данни в уеб страницата в края на май 2018 година, когато Иванов подписва контракта си с американската компания, акциите ѝ се продават по към 0.0050 $, като месец по-рано са варирали сред 0.0180 и 0.0085 $ за акция.

В началото на 2019 година цената им е към 0.0070 $, а бързо по-късно пада до 0.0010, като до края на годината не се подвига над 0.0018 $. През 2020 година пада до 0.0002, само че през септември същата година стартира променлива наклонност на повишаване, която доближава пик от 0.8290 $ през февруари 2021 година Това е повишаване близо 500 пъти.

Иванов изяснява покачването на акциите с напредъка на плановете, по които е зает. Става въпрос за имуностимулатор, както и за препарат против рак на яйчниците и простатата. По думите му продуктът, предопределен за хора с имунна непълнота, е получил лиценз в Съединени американски щати и следва да бъде създаван в България.

По мотив скока в цената на акциите на компанията през февруари, депутатът означи, че той не е инцидентен, тъй като " тука на българска територия всичко, което беше належащо, аз съм го задвижил, и в действителност тогава бяха подписани няколко контракта за това, че тук в България ще се осъществя продуктът и по тази причина има смяна и в обществените пазари ".

По информация на " Свободна Европа " от източници, осведомени с инспекцията по случая в КПКОНПИ, депутатът не е показал документи, удостоверяващи съответната му работа за американската компания.

Според капиталови медиатори е естествена процедура огромни компании да притеглят на работа потвърдени мениджъри като, с изключение на заплата, им оферират и акции на закрепена цена, които да могат да търгуват след няколко години. По думите му обаче наподобява извънредно по този метод да се изплаща хонорар по консултантски контракт.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР