Специалистите от Музея на занаятите и галерия Серякова къща в

...
Специалистите от Музея на занаятите и галерия Серякова къща в
Коментари Харесай

Музейните специалисти в Троян искат повече пари за издръжка

Специалистите от Музея на занаятите и изложба " Серякова къща " в Троян, както и от Природонаучния музей в село Черни Осъм стачкуват против дребния размер на средствата, планувани за тяхното развиване в плана за държавен бюджет за 2022 година Те се обръщат към депутатите и към цялата общност с апел за поддръжка.

" Увеличението на парите за националните и районните музеи и галериите по отношение на предходната година е едвам с 5 на 100, което е най-ниското нарастване на бюджетите ни досега. Това се случва във време, когато електрическата ни сила нарастна тройно, а всички артикули от първа нужда - най-малко двойно ", показват в писмо до медиите музейните специалисти.

В него се споделя, че заплатите на работещите в музеите висококвалифицирани експерти са най-ниските от всички категории експерти с висше обучение у нас. С този бюджет е невероятно да бъдат изпълнени клаузите от Браншовия контракт, влезнал в действие от 1 януари 2022 година, за минималните хонорари по длъжности в музеите и галериите и за нарастване на % за прослужено време, показват още от културните институции. Те упорстват да бъде повишен с 50 % единният разходен стандарт за субсидирана численост на музеите и галериите, както и да бъдат избрани средства за въвеждане на допълващ стандарт за ръководените открити площи от музеи и галерии. Искат също да бъдат направени нормативни актове, с които да бъдат обезпечени отвън единния разходен стандарт за прехрана на музеите, в допълнение средства за обезщетение при пенсиониране и за работно облекло, както е в системата на образованието.

Музейните експерти упорстват да бъде въведен спомагателен стандарт за активност, обвързвана с попълване на музейните фондове, възобновяване на непрекъснати и краткотрайни експозиции, изложения, цифровизация на движими културни полезности и показване онлайн, издаване на каталози, изявления, музейни вести, рекламни материали и други

Както ДУМА писа, депутатът от " Българска социалистическа партия за България " Вяра Емилова откликна още при започване на предходната седмица на апела на музейните експерти. Тя беше безапелационна, че ще упорства в бюджета да бъдат заделени повече пари за музеите и галериите. По думите на Емилова нарастването от едвам 5% не може да обезпечи естествения работен развой на културните институции на фона на непрестанно повишаващите се разноски за прехрана. При по този начин плануваните средства съществува сериозен риск от затваряне на огромен брой музейни институции заради обективната неспособност те да покриват ежедневните си разноски, предизвестява Емилова.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР