Специалистите на NASA успяха да получат телеметричната информация от изследователския

...
Специалистите на NASA успяха да получат телеметричната информация от изследователския
Коментари Харесай

NASA получи телеметрията от изгубен преди 12 години сателит

Специалистите на NASA съумяха да получат телеметричната информация от изследователския сателит IMAGE (Imager for Magnetopause-to-Aurora Global Exploration), който бе разгласен за загубен през месец декември 2015 година. Получените данни демонстрират, че системата за ръководство на спътника действа обикновено.
Американският спътник IMAGE , предопределен за проучване магнитосферата на Земята, бе изведен в орбита през месец март 2000 година. На 18 декември 2005 година връзката с апарата ненадейно прекъсна, а многочислените опити за нейното възобновяване не дадоха резултат. Тогава специалистите взеха решение, че повода за спирането се дължи на отвод на зареждането на предавателя.



Но в средата на този месец канадският фен астроном Скот Тили (Scott Tilley) зави, че е съумял да получи постоянен сигнал от този спътник. Той се обади на научния началник на задачата Джеймсън Бърч (James Burch), който със своите сътрудници от NASA взеха решение да опитат да възстановят връзката с IMAGE. В понеделник, на 29 януари експертите откриха, че сигналът фактически принадлежи на IMAGE. Съвпадна честотата на сигнала, която леко се трансформира от периодическото завъртане на апарата към оста си.

Декодирането на сигнала не бе елементарно, тъй като хардуерът и софтуерът от тези години към този момент на никое място не се употребяват. В последна сметка, остарелият програмен продукт и предходната база данни бяха приспособени към новата компютърна електроника и актуалните бази данни.

Сега към този момент се знае, че това е спътник IMAGE с идентификационен номер 166, получена бе и информацията за положението на бордовите системи. Анализът на телеметрията продължава и съгласно експертите ще продължи още към две седмици.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР