Специалистите на компанията Check Point публикуваха информация за критична уязвимост

...
Специалистите на компанията Check Point публикуваха информация за критична уязвимост
Коментари Харесай

Критична уязвимост във WinRAR засяга над половин милиард потребители

Специалистите на компанията Check Point разгласиха информация за сериозна накърнимост в един от най-популярните архиватори за Оценка за съвместимост Windows – WinRAR, аудиторията на който надвишава половин милиард консуматори в целия свят. Уязвимостта дава опция за извършване на вредоносен код на атакуваната система. З а нейното задействане е задоволително архивът единствено да се разкомпресира.

Уязвимостта разрешава заобикаляне досието на операционната система, в която се разархивира файлът. Новата накърнимост получи няколко идентификатора по едно и също време – CVE-2018-20250, CVE-2018-20251, CVE-2018-20252 и CVE-2018-20253. Засегнати са всички версии на WinRAR, излезли през последните 19 години. Проблемът е в остарялата външна библиотека UNACEV2.DLL употребена от архиватора за разкомпресиране на ACE файловете. WinRAR разпознава компресираните файлове не по разширението, а по наличието на файла и е  задоволително разширението на файла да бъде преименувано от ACE на RAR, с цел да се маскира вредоносния списък.

Тази накърнимост дава опция файловете да се разкомпресират в мечтаната от хакера директория, а не от определената от потребителя директория. По този метод става допустимо да се сложи файл с вредоносен код в досието за автоматизирано пускане на стратегиите на Windows, който ще се започва при всяко зареждане на операционната система.



В края на месец януари излезе версия WinRAR 5.70 Beta 1, в която уязвимостта е отстранена. Библиотеката UNACEV2.dll към този момент не се употребява.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР