Специалисти в областта на епидемиологията изчислиха скоростта, с която се

...
Специалисти в областта на епидемиологията изчислиха скоростта, с която се
Коментари Харесай

Колко хора се заразяват с COVID на масови събития

Специалисти в региона на епидемиологията пресметнаха скоростта, с която се популяризира новият тип ковид по време на всеобщи мероприятия в затворени пространства. Оказва се, че в такива случаи при добра вентилация и съблюдаване на хигиеничните ограничения броят на новите случаи на заразяване се усилва до 23 %. Резултатите са оповестени в електронната научна библиотека medRxiv, оповестява ТАСС.

Поради това, че при започване на пролетта коронавирусът SARS-CoV-2 стартира да се популяризира бързо, доста страни вкараха строги карантинни ограничения, започнаха да анулират по-голяма част от обществените събития, в това число концерти и спортни надпревари. Епидемиолозите допускат, че това е повода скоростта на разпространяване на вируса внезапно да намалее и страните да потушат първата вълна на епидемията.

През есента коронавирусът стартира да се популяризира по-бързо, по тази причина учените започнаха да обмислят по какъв начин захлаждането и възобновяването на всеобщите мероприятия ще се отразят на скоростта на разпространяване на инфекцията. Според тях, това е значимо, с цел да се реши дали още веднъж би трябвало да се забранят всеобщите мероприятия за закъснение разпространяването COVID-19.

За задачата немски епидемиолози под управлението на ръководителя на отделението по инфекциозни заболявания в болница „ Мартин Лутер” Щефан Мориц се пробваха да изчислят тази възможност чрез необикновен опит.

Те организирали самобитен поп-концерт, на който пристигнали 1 200 доброволци и няколко музикални групи. Концертът се провел в затворено помещение, като преди началото му всички доброволци си създали тест за ковид, а по време на концерта били с маски.

Мориц и сътрудниците му създали няколко сесии, като разполагали слушателите и музикантите на друго разстояние един от различен и измервали количеството аерозолни частици и другите евентуални преносители на SARS-CoV-2, които достигали до всеки от доброволците. Въз основа на тези данни имунолозите основали компютърен модел на разпространяване на ковид в затворено помещение.

Моделът посочил, че при съблюдаване на ограниченията за сигурност и добра вентилация на помещението броят на новозаразените е релативно дребен. На всеки 100 000 души на концерти или спортни мероприятия с вируса биха се заразили приблизително сред 5 и 15 индивида. Общият брой на случаите на заразяване би се нараснал с 0,4 – 2,3 %.

Ако вентилацията в помещението не работи добре, при най-песимистичния сюжет, т.е. при цялостна зала, липса на отдалеченост и неспазване на хигиеничните правила, броят на новозаразените може да скочи с 23 %.

Затова учените предлагат да се ускори контролът върху работата на вентилационните системи, да се усилят входовете и изходите на пространствата, в които се организират концерти и спортни надпревари. Според специалистите, с такива ограничения е допустимо закъснение на разпространяването на COVID-19, без да е належащо да се анулират всички обществени мероприятия.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР