Специалисти на Центъра за подводни изследвания на Руското географско дружество

...
Специалисти на Центъра за подводни изследвания на Руското географско дружество
Коментари Харесай

Откриха 6 потънали кораба от Първата световна война

Специалисти на Центъра за подводни проучвания на Руското географско сдружение откриха 6 кораба в Бяло море, потънали по време на Първата международна война. Това написа пресслужбата на сдружението, представена от ТАСС.

" В хода на експедиции успяхме да открием 11 обекта, 6 от които се оказаха кораби, потънали по време на Първата международна война (1914-1918 г.) ", съобщи ръководителят на експедицията Андрей Лукошков.

Ученият сподели, че измежду корабите от времето на Първата международна война, е 98-метров американски товарен транспортен съд, който превозвал транспортни средства и съоръжение за фронта. Този транспортен съд се е разрушил в скали.

Освен това подводните археолози разкрили два британски кораба, които превозвали въглища, както и норвежки и руско-финландски параходи. Тези четири плавателни съда са налетели на мини в Бяло море. Друга находка е британски транспортьор на дървен материал, който бил взривен от две мини едновременно.

" Освен тях ние открихме и пет дървени кораба. Сред тях 22-метрова двумачтова шхуна и 36-метров транспортен съд, евентуално търговски или на боен ескорт ", добави Лукошков.

Специалистите означават, че откритите кораби са значим исторически източник, имайки поради, че доста от тях са добре непокътнати. По време на експедициите откривателите са разкрили и още няколко остатъци, които специалистите се надяват да разпознават в бъдеще.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР