Спешно изслушване на финансовия министър Асен Василев искат от БСП.

...
Спешно изслушване на финансовия министър Асен Василев искат от БСП.
Коментари Харесай

БСП искат спешно изслушване на Асен Василев: Повече не може да се търпи, това е дъното

Спешно чуване на финансовия министър Асен Василев желаят от Българска социалистическа партия. Желанието им даже е входирано в Народното събрание, а депутатите сега са в 15-минутна отмора.
В прочувствена тирада лидерката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова разкри нов скандал, обвързван с бюджета. Според нея още веднъж сме очевидци на „ рекет и извиване на ръце в сглобката за сметка на хората и страната “. Тя се ядоса, че поради изборите депутатите са били в отпуска и са отсрочили бюджета. „ Месец след изборите нямаме бюджет. Отлагаме вота на съмнение, с цел да се разберете между тях по какъв начин да окрадете парите от бюджета “, упрекна тя болшинството.
И разкри – през вчерашния ден от финансовото министерство е изпратено писмо до всички кметове, до края на вечерта те е трябвало да попълнят и изпратят формуляр за финансирането на финансови разноски за финансиране на обекти – пътища, улици, реорганизация, създаване на ВиК системи, и така нататък
„ Това е изпратено през вчерашния ден в 12,30 на всички кметове. Час по-късно някой си служител от МФ праща втор писмо: „ Колеги, писмото, което получихте към момента няма наш произлязъл номер. Не се знае дали в границите на днешния ден ще бъде подписано от министъра на финансите. Изпратете ми готовите си форми на мейла, а съпътстващото писмо в следствие “ “, цитира Нинова коресподненцията.
Тя се ядоса, че в границите на няколко часа кметовете е трябвало да си изпратят плановете, макар неналичието на подписано писмо от министъра.
„ Към ПП-ДБ, Кириле Петков, в миналото, като работехме дружно, започнахме да се борим с този модел на финансиране и обири през общините, какво вършиме в този момент? Продадохте силата на митингите от 2020 година, в този момент продавате и кметовете си “, ядоса се тя. И попита кои кемтове са подготвени да предадат планове толко бързо. „ Готов ли е Терзиев с плановете си, които би трябвало да съобщи от 12 до 7 вечерта. А в Благоевград, Варна, питахте ли ги? Знаете ли какво е положението в страната? Има кметове, които още не са си създали екипите, няма ръководители на общински препоръки “, съобщи соцлидерката. ОИ означи, че някогашният кмет от ГЕРБ на Стамболийски е изтрил всичко от компютъра си – по какъв начин новият да поддаде планове.
И попита кои са ги предали. „ Да се обзаложим, че са ги предали единствено кметове на ГЕРБ и Движение за права и свободи, които са чакали този инструктаж и са изприпкали в МФ. Какво да вършат другите. До по кое време ще ви използват като салфетки? “, попита тя някогашните си сътрудници.
„ Окрадохте парите в страната, разпределихте си министерства и компании, и държавни сдружения. Сега и общините ли желаете? Няма да стане по този метод “, закани се Нинова.
Тя се обърна към всички – „ да се сплотяваме и да се противопоставим на това “ „ Повече не може да се търпи, това е дъното на страната, разпад на държавността “, настоя Нинова.
Според нея доста кметове ще застанат на нейна страна „ и ще ги защитим “.
Нинова акцентира, че до в този момент в бюджета в никакъв случай не е било записано поименно на коя община какъв брой пари се дават. „ Приет един бюджет и край, настоя тя. Неформално й се обяснявало, че това е единствено първи транш. „ Приеме ли се бюджетът и врата хлопва, в случай че не се внесе актуализация “, акцентира тя какви са разпоредбите.
И настоя за чуването на Асен Василев „ незабавно и в този момент, тъй като бюджетът ще влезе в Народно събрание, тихомълком ще влезе в комисии и ще ощетите милиони българи “.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР