Спешни мерки срещу фирмите за бързи кредити. Народното събрание трябва

...
Спешни мерки срещу фирмите за бързи кредити. Народното събрание трябва
Коментари Харесай

Спешни мерки срещу фирмите за бързи кредити


Спешни ограничения против компаниите за бързи заеми. Народното събрание би трябвало незабавно да приеме допълненията към Директивата за договорите за потребителски заеми, които бяха признати през предходната година от Европарламента. Страните от Европейски Съюз, в това число и България, би трябвало да ги приложат до 3 години. В това са изрично
от Асоциацията за отбрана на потребителите.
„ Ние не желаеме българските консуматори да чакат още 3 години, с цел да бъдат предпазени, а измененията незабавно би трябвало да бъдат въведени в нашето законодателство “, съобщи Пейо Майорски, ръководител на Асоциацията. Според него законовите промени ще лимитират произвола на компаниите за бързи заеми, както и на колекторите.
Новите правила ще пазят от изпадане в
обстановка на свръхзадлъжнялост поради заеми, взети както от банки, по този начин и от компании за бързи заеми. По този метод компаниите за бързи заеми ще попаднат под контрола на Българска национална банка. Много значима специфичност за българските условия е, че новата инструкция задължава страните-членки да упражняват контрол освен върху банковите институции, само че и върху небанковите, изясни Майорски.
Прословутите бързи заеми в България
се отпускат точно от небанкови финансови институции. Те подлежат на регистрация в Българска народна банка, само че по-късно процедурите по контрол по никакъв начин не са ясни и по-скоро няма подобен върху тяхната активност, разяснява ръководителят на АЗП. Такъв би трябвало да се прави от Комисията за отбрана на потребителите, която от години не го прави.
„ Новите правила ще подсигуряват, че кредити
ще се отпускат единствено на консуматори, които са в положение да изплащат стабилно дълга си. Ще се предотврати предлагането на прекомерно скъпи заеми по проект и ще се подсигурява на потребителите в затруднено състояние, че получават подобаваща поддръжка и не ще изпаднат в дългови спирали “, сподели Пейо Майорски.
Над 90% от компаниите за бързи заеми
в България нарушават Закона за отбрана на потребителите и заобикалят правосъдни разпоредби. Комисията за отбрана на потребителите би трябвало да управлява за наличие на неравноправни клаузи в общите условия на договорите. Това не се прави от КЗП от години, както не се прави и сега, разяснява Пейо Майорски.
Проблемът с бързите заеми не е изолиран,
а е обвързван и с другия – казуса за колекторските компании, при които по-късно попадат длъжниците и стартира огромният тормоз. Фирмите за бързи заеми сами събират, само че и продават на колекторски компании отговорностите, които не престават
денонощния тормоз върху хората, акцентира Майорски.
В АЗП непрекъснато постъпват жалби от хора с доста на брой бързи заема. В същото време заплатите им не разрешават да понасят отговорностите. Начисляват се прекалено високи лихви за предварително погасяване на заема. Освен това не се дава информация какъв брой дължи потребителят и какъв брой има да изплаща. Затова КЗП би трябвало незабавно да прегледа и да промени всички неравноправни клаузи в договорите на компаниите за бързи заеми.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР