Спешни аварийни ремонтно-възстановителни работи ще бъдат предприети на компрометирания участък

...
Спешни аварийни ремонтно-възстановителни работи ще бъдат предприети на компрометирания участък
Коментари Харесай

Спешно ремонтират напоителните съоръжения до Иново и Брегово

Спешни спешни ремонтно-възстановителни работи ще бъдат подхванати на компрометирания сектор на дигата до моста при село Иново, Видинско.

Това съобщи заместник-министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев след ревизия на наводнените територии до двете селища, осъществена през днешния ден, оповестиха от пресцентъра на ведомството.

Той направи незабавна инспекция незабавно след оповестеното бедствено състояние в тази региони дружно с изпълнителния шеф на „ Напоителни системи” ЕАД Снежина Динева. Спешните ограничения в двете общини - Видин и Брегово би трябвало да бъдат подхванати наложително, с цел да не бъдат позволени спомагателни спешни обстановки, застрашаващи здравето и имуществото на хората в региона, акцентира той.

Заместник-министър Добрев осведоми, че след оттичането на водата Експертна комисия, основана към Областна дирекция „ Земеделие” ще обследва нанесените вреди по земеделските земи, с цел да могат стопаните да бъдат обезщетени по съответния очакван в законодателството ред.

По време на инспекцията беше установено, че до село Иново има пропукана дига на корекцията на река Делейнска, която е наоколо до мост, преминаващ от Видин към Брегово. В резултат има пропускане на вода, която е минала към аграрни земи наоколо. Кметът на Община Видин Огнян Ценков разгласи, че няма заплаха за популацията, само че е неотложно да се възвърне целостта на хидромелиоративните уреди при моста.

„ Спешни дейности са подхванати още в неделя, 11 март. В региона на Брегово при огледа на място установихме, че подхванатите през вчерашния ден дейности за оширение на сектор, през който да се оттича водата от залятата земеделска повърхност, към този момент дават резултат.”, уточни изпълнителният шеф на „ Напоителни системи” ЕАД Снежина Динева. Тя разясни, че на този поправен сектор, водата към този момент се връща назад в коритото на Тимок и по събраните данни се следи известно оттичане от сутринта, което демонстрира адекватност на подхванатите ограничения.

Допълнителни укрепителни действия са наложителни в региона на река Тимок при Брегово, стана ясно от огледа, акцентира шефът на „ Напоителни системи”. С цел трайно решение, ще бъде осъществено неотложно прединвестиционно изследване по отношение на опцията за правене на работен план за осъществяване на ремонтно възстановителни действия на дигата на река Тимок, посочи тя.

На инспекцията участва и регионалния шеф на Видин Албена Георгиева, както и шефът на Главна дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията (ПБЗН) Главен комисар Николай Николов, който от своя страна акцентира, че от събраните и оценени от всички институции данни, все още няма заплаха за популацията. Той уточни, че ще бъде препоръчано на Министерски съвет да инициира междудържавно разискване на нужните взаимни ограничения, защото регионът е граничен.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР